Odata ce cuplul a ajuns in cabinetul medicului specialist in infertilitate, testele hormonale se afla printre primele analize recomandate a fi facute. Din nefericire, fertilitatea unui cuplu poate fi impiedicata de o activitate hormonala precara sau exacerbata.
Testele hormonale presupun efectuarea unor analize de sange, ce permit medicilor sa depisteze anomaliile sau dezechilibrele anumitor hormoni implicati in procesul de fertilitate. Primele analize sunt cele care alcatuiesc profilul hormonal complet: LH, FSH, estradiolul, progesteronul, prolactina, TSH, T3 si T4. O alta analiza foarte importanta este aflarea AMH sau a rezervei ovariene pe care femeia o mai are la acea varsta.
Teste hormonale pentru infertilitate de tip feminin:
Ce inseamna fiecare dintre ele, care este cel mai bun moment pentru a face aceste analize, va propun sa aflam impreuna:
- LH. Este cunoscut si sub denumirea de hormon luteinizant si da informatii exacte despre fertilitatea partenerei din cuplu, stimuleaza producerea de estrogen si are un rol important in mentinerea fertilitatii. Se recolteaza pe nemancate.
- FSH. Este cunoscut si sub numele de hormonul foliculostimulant si este cel care regleaza ciclul menstrual si producerea ovulelor. Se recolteaza pe nemancate.
- Estradiolul. Produs de catre ovare,estradiolul este cel mai potent hormon estrogen natural. Se recolteaza pe nemancate.
- Progesteronul. Este hormonul responsabil cu ingrosarea peretilor interni ai uterului pentru sarcina si joaca un rol important in buna dezvoltarea a fatului. Se recolteaza pe nemancate.
- Prolactina. Este hormonul responsabil cu declansarea si mentinerea secretiei lactate. Valoarea acestuia creste incepand de la pubertate si scade dupa instalarea menopauzei.
- TSH, T3 si T4. Valorile acestor markeri endocrini pot scoate la iveala existenta dezechilibrelor hormonale, anumite afectiuni tiroidiene ce duc la infertilitate. Se recolteaza pe nemancate.
- AMH. Cunoscut si ca hormonul anti-Mullerian, acest test de sange este un marker semnificativ al rezervei ovariene de care femeia mai dispune in respectivul moment. Scaderea valrorii acestuia este dramatica odata ce femeia a trecut de 37 de ani. Un nivel crescut al AMH se inregistreaza in sindromul ovarelor polichistice, dar poate arata si o reactie crescuta la tratamentul pentru procedura de fertilizare in vitro. Un nivel scazut al acestui test poate semnala debutul menopauzei.
Cu toate ca nu se poate spune cu precizie care este valoarea normala a acestor hormoni, iata cateva valori si interpretari orientative:
- Valori mai mari de 4,0 ng/ml – arata fertilitate mare, dar si existenta SOP (sindromul ovarelor polichistice)
- Valori cuprinse intre 1,5 – 4,0 ng/ml – indica un nivel normal de foliculi
- Valori cuprinse intre 1,0 – 1,5 ng/ml – arata un nivel aflat in scadere al rezervei ovariene
- Valori cuprinse intre 0,5 – 1,0 ng/ml – anunta apropierea menopauzei
- Valori mai mici de 0,5 ng/ml – indica instalarea menopauzei
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
1 Comment
Pingback: Infertilitate de tip feminin – Teste hormonale pentru depistarea infertilitatii • VoxMedical | Viata si sanatate