Din fericire, imposibilitatea de a obține o sarcină pe cale naturală poate fi depășită cu ajutorul tehnicilor moderne de investigare și tratament, inseminarea artificială și fertilizarea in vitro fiind cele două proceduri folosite în cele mai multe dintre cazurile de infertilitate.
Așa cum reiese și din primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate, realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România,”vina” de a nu putea concepe o sarcină este împărțită aproape egal într-un cuplu. Cele mai des întâlnite cauze ale infertilității în cuplu sunt disfuncțiile ovarelor și trompelor uterine, probleme ale cervixului sau uterului, dar și probleme ale spermei.
Odată pus diagnosticul corect, în urma analizelor specifice amănunțite, fiecare cuplu va primi un tratament personalizat problemei lor de infertilitate. Un diagnostic de infertilitate poate fi rezolvat fie cu tratament medicamentos, fie printr-o intervenție laparoscopică, iar cazurile mai dificile pot fi rezolvate prin inseminare artificială sau fertilizare in vitro.
Cauza infertilității: endometrioza
Endometrul este mucoasa ce căptușește uterul. Endometrioza reprezintă dezvoltarea celulelor endometriale în afara uterului – ovare, trompe uterine, intestine. Laparoscopia este una dintre principalele metode de a depista afecțiunea, dar și una dintre metodele de a interveni asupra ei. Din nefericire, rata de recurență a bolii este ridicată. Îndepărtarea pe cale chirurgicală crește șansele de reușită ale unei sarcini pe cale naturală cu aproximativ 50% pentru pacientele care au rezerva ovariană afectată.
Cauza infertilității: probleme ale trompelor uterine
Trompele înfundate sau deteriorate împiedică întâlnirea dintre spermatozoizi și ovul, astfel încât fecundarea nu poate avea loc. Diagnosticul se pune cu ajutorul ecografului. Înaintea începerii unei proceduri de fertilizare in vitro se recomandă îndepărtarea pe cale chirurgicală a hidrosalpinxului (blocarea trompelor uterine), acesta putând fi o sursă de eșec pentru viitoarea procedură. De asemenea, în cazul ligaturii trompelor uterine, o decizie care se poate lua la un moment dat în viață, pentru recâștigarea feminității este necesar FIV-ul, ce permite introducerea directă, în interiorul uterului, a ovulului fecundat în afara acestuia.
Cauza infertilității: ovare polichistice
Diagnosticul de ovare polichistice este caracterizat de menstruațiile neregulate, cu întârzieri mari de timp, încă din perioada pubertăţii, apariţia firelor de păr închise la culoare (pe buza superioară, bărbie, între sâni), acnee, ten gras, căderea părului, kilograme în plus. Nediagnosticat și netratat, sindromul ovarelor polichistice duce la infertilitate sau la incapacitatea de a duce o sarcină la termen. Principala cauză a acestui sindrom este rezistența la insulină a organismului, ceea ce duce la un dezechilibru hormonal. Iar excesul de insulină determină ovarele să producă mai mulți hormoni masculini (testosteron), ce vor împiedica ovulația. Tratamentul de stimulare ovariană are ca scop stimularea ovulației sau maturizarea foliculului. Într-o primă fază, tratamentul este medicamentos și se urmărește inducerea ovulației pentru a obține o sarcină pe cale naturală.
Cauza infertilității: probleme ale spermei
Inseminarea artificială este prima opțiune de tratament a infertilității atunci când există probleme minore ale spermei, dar partenera este perfect sănătoasă și nu are probleme de patologie a trompelor uterine sau uterului. Dacă bărbatul are probleme majore cu sperma – mobilitatea redusă a spermatozoizilor sau lipsa acestora din materialul seminal -, se apelează la injectarea intracitoplasmatică a spermei în ovule, cunoscută drept tehnica ICSI. Aceasta reprezintă o intervenţie chirurgicală microscopică în ovul. Cu ajutorul unui microscop foarte puternic, este capturat cu micro-pipeta un spermatozoid, ce este introdus apoi în ovul, efectuându-se un orificiu în membrana exterioară de protecție a ovulului, mai precis în zona lui transparentă, pellucida. Această membrană protejează ovulul și embrionul nou format, în primele lui zile de viaţă. După 2-3 zile de la transferul embrionar, pellucida se dizolvă, iar embrionul lăsat liber se poate fixa în endometru.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
1 Comment
Pingback: Diagnostic: infertilitate! Ce tratament ți se potrivește? • VoxMedical | Viata si sanatate