Cand stiti cum este ciclul menstrual, va imbunatatiti sansele de a ramane insarcinata. Prima faza incepe cu prima zi de sangerare in timpul perioadei. Corpul tau elibereaza hormoni, cum ar fi hormonul foliculostimulant, care face ca ouale din ovare sa creasca. Intre zilele 2 si 14, acesti hormoni ajuta si la ingrosarea mucoasei uterului pentru a se pregati pentru un ovul fertilizat. Aceasta se numeste stadiul folicular.
Ce se intampla in timpul ovulatiei
Ciclul menstrual mediu este de 28-35 de zile. Ovulatia se intampla de obicei intre 11 si 21 de zile din ciclul dumneavoastra. Un hormon, numit hormon luteinizant, stimuleaza eliberarea oului. In acelasi timp, mucusul cervical devine mai alunecos pentru a ajuta sperma sa-si faca drumul spre ou.
Femeile se nasc cu aproximativ 1 milion pana la 2 milioane de oua, dar elibereaza doar intre 300 si 400 prin ovulatie in timpul vietii. De obicei, eliberezi doar una in fiecare luna. Oul se deplaseaza de-a lungul uneia dintre cele doua tuburi uterine care va conecteaza ovarele la uter. Daca timpul este corect, sperma il poate fertiliza pe calea spre uter. Daca fertilizarea nu se produce in decurs de 24 de ore de la oul care paraseste ovarul, oul se dizolva. Sperma poate trai timp de 3 pana la 5 zile.
Urmariti zilele cele mai fertile
In general, cea mai buna sansa de sarcina este atunci cand sexul are loc cu 1-2 zile inainte de ovulatie. Daca aveti un ciclu obisnuit de 28 de zile, numarati-va inapoi la 14 zile de la data la care va asteptati ca urmatoarea perioada sa inceapa. Planificati-va sa faceti sex in fiecare zi in jurul acelui timp – sa zicem, zilele 12 si 14. Tineti minte ca a face sex in fiecare zi poate reduce numarul de spermatozoizi al unui barbat. Ciclul dvs. poate fi mai lung sau mai scurt, astfel incat un calculator online de ovulatie va poate ajuta sa aflati ziua perfecta.
Urmariti ovulatia prin temperatura
Dupa ce corpul elibereaza un ou, hormonul progesteron incepe sa construiasca si sa mentina mucoasa uterului. Aceasta face ca temperatura corpului sa creasca usor. Deci, luand temperatura cu un termometru bazal in fiecare dimineata, inainte de a va scoate din pat va poate ajuta sa va dati seama daca ati ovulat. Puteti cumpara aceste termometre la farmacie. Sunt ieftine, dar nu sunt la fel de exacte ca alte metode de urmarire a ovulatiei.
Preziceti ovulatia cu hormoni
O crestere a LH determina ovarele sa elibereze un ou. Cresterea se produce de obicei cu 36 de ore inainte de eliberarea oului. Seturile de ovulatie verifica nivelul de LH in urina pentru a va ajuta sa identificati ziua ovulatiei. Aceste truse, pe care le puteti cumpara la farmacii, sunt convenabile si foarte precise. Poate doriti sa testati 1-2 zile inainte de a va astepta cresterea, astfel incat sa puteti observa cresterea LH.
Ultima faza a ciclului dvs. lunar
In timpul celei de-a doua jumatati a ciclului menstrual, progesteronul hormonului se trage pentru a ajuta la pregatirea mucoasei uterului pentru un ovul fertilizat. Daca oul nu este fertilizat si nu se implanteaza, acesta se dezintegreaza, nivelurile de progesteron cad, iar dupa 12 pana la 16 zile mai tarziu, oul – impreuna cu sangele si tesuturile din mucoasa uterului – este scos din corp . Acest proces este menstruatia. De obicei dureaza 3 pana la 7 zile.
Greutatea afecteaza infertilitatea
Daca sunteti supraponderali sau obezi, scaderea in greutate poate creste sansele de a ramane insarcinata. Un studiu a constatat ca femeile a caror indice de masa corporala a fost peste normal a avut de doua ori mai mult timp pentru a ramane insarcinata ca si cele cu un masa corporala normala. Dar o scadere in greutate de 5% -10% poate imbunatati dramatic ovulatia si rata sarcinii. Obezitatea poate provoca, de asemenea, infertilitate si testosteron scazut la barbati.
Varsta afecteaza sansele de conceptie
Fertilitatea scade cu varsta, mai ales dupa varsta de 30 de ani. De asemenea, reduce sansele ca tratamentele de fertilitate sa aiba succes. Expertii spun ca trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti sub 35 de ani si ati incercat sa ramaneti insarcinata mai mult de 12 luni sau peste 35 de ani si ati incercat mai mult de 6 luni.
Fertilitatea scade la batrani
Studiile arata ca numarul de spermatozoizi si miscarea spermatozoizilor scad odata cu varsta barbatilor, la fel ca si functia sexuala. Dar nu exista o varsta limita care sa faca un om prea batran ca sa devina tata. Daca partenerul dvs. este mai in varsta, poate doriti sa discutati cu medicul despre modalitati de a creste sansele.
Cum barbatii pot stimula fertilitatea si a mari sansele de a ramane insarcinata
- Gestionati stresul.
- Evitati alcoolul si tutunul.
- Mentineti o greutate corespunzatoare.
- Consumati o dieta bogata in zinc (gasita in carne, cereale integrale, fructe de mare si oua), seleniu (carne, fructe de mare, ciuperci, cereale si nuci de Brazilia) si vitamina E.
- Tineti testiculele racoroase – fara bai lungi, fierbinti, cazi cu hidromasaj sau saune, care pot reduce numarul de spermatozoizi.
Tratamente pentru infertilitate
O serie de lucruri pot cauza infertilitate. Primul pas este ca medicul dumneavoastra sa va verifice pe dvs. si pe partenerul dumneavoastra. Tratamentele de infertilitate pot include medicamente pentru fertilitate, stimularea ovulatiei si fertilizarea in vitro, care implica inlaturarea oualor din ovare, fertilizarea lor si apoi implantarea lor in uter.
Cum functioneaza testele de sarcina la domiciliu
Testele de sarcina la domiciliu va verifica urina pentru “hormonul de sarcina”, numit hCG, ca organismul dumneavoastra face o data ce un ovul fertilizat implanteaza in uter. Unele dintre aceste teste ar putea sa va spuna daca sunteti gravida mai devreme de 5 zile inainte de prima perioada neprelucrata.
Sarcina: 5 semne timpurii
- Lipsa unei menstruatii
- Senzatia de mers mai des la toaleta
- Oboseala
- Greata dimineata sau toata ziua
- Sanii tai devin mai mari si mai tari