Şeful Clinicii Chirurgie I a Spitalului Judeţean Timişoara, conf. dr. Sorin Olariu, a efectuat luni o intervenţie chirurgicală asupra varicelor prin crinogenie, înregistrând o premieră naţională în domeniu.
Prin crioaplazie, practic, porţiunea de venă care urmează să fie extrasă este îngheţată şi nu există riscul parezelor postoperatorii.
“Procedeul prezintă avantajul că, spre deosebire de metoda clasică, cea în care se pot intercepta şi fibre nervoase, iar pacientul poate să rămână cu parestezie postoperatorie, acest lucru nu se întâmplă la crioaplazie. Noi practicăm şi termoaplazia cu radiofrecvenţă sau cu laser, dar, spre deosebire de aceste procedee, crioaplazia este mai ieftină, pentru că sonda cu care se face îngheţarea este resterilizabilă”, a declarat presei, luni, conf. dr. Sorin Olariu.
Medicul a precizat că s-a perfecţionat în folosirea acestei metode în Germania.
“Noutăţile procedurii constă atât în folosirea unui instrument recent achiziţionat, cât şi în reducerea costurilor intervenţiei pentru tratarea varicelor. Noi ne ocupăm cu cura varicelor, avem peste 20 de mii de operaţii şi am încercat să obţinem toată aparatura necesară pentru a putea efectua intervenţiile la nivelul cerinţelor actuale”, a adăugat medicul.
Metoda nou folosită este un pas înainte pentru flebologie, atât datorită riscurilor postoperatorii scăzute, cât şi laturii economice.
Costurile intervenţiei de cură a varicelor realizate, luni, la Spitalul Judeţean Timişoara sunt decontate de Casa Judeţeană de Sănătate, iar noua procedură va fi aplicată în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte, fiind posibile şi alte tipuri de intervenţie.
sursa: http://www.agerpres.ro/
1 Comment
Acest lucru este laudabil, metoda este intr-adevar noua pentru Romania. In alte tari insa se practica de mai bine de 15 ani. Dr. Rene Milleret, cel care a inventat printre altele si aceasta metoda opereaza si in Romania la o clinica privata din Cluj.
En 1989, R. Milleret décrit le cryo stripping dont le principe est d’utiliser une sonde dont l’extrémité est réfrigérée de –60° à -90° C par le protoxyde d’azote. Cette sonde est introduite dans la lumière veineuse et l’application du froid « colle » la veine au cathéter qui est enlevée avec la sonde de cryoéveinage
1. La sonde de cryo stripping est descendue jusqu’à la limite inférieure de la veine à traiter,
2. Après congélation, la veine est rompue par traction sur la sonde,
3. On tire alors la sonde depuis l’incision de l’aine en maintenant la congélation. La veine congelée est solidarisée à la sonde. La sonde de cryo-stripping est extraite par l’incision à l’aine. La grande veine saphène est restée fixée à la sonde par la congélation.
Source. Perrin M. Chirurgie à ciel ouvert de l’insuffisance veineuse superficielle. Principes. Techniques. Résultats.EMC (Elsevier Masson SAS, Paris), Techniques chirurgicales – Chirurgie vasculaire, 43-161-B, 2007.