Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din Romania care cuprinde toate specialitatile inimii, anunta realizarea unei interventii de excelenta: implantarea transcateter de valva aortica (TAVI) expandabila cu balon prin abord transapical (prin varful inimii).
Pacientul de 56 de ani suferea de stenoza aortica severa, insuficienta cardiaca si disfunctie renala.
“Procedura se adreseaza pacientilor cu stenoza aortica severa, care nu pot fi operati clasic prin chirurgie cardiovasculara, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Deoarece pacientul avea vasele femurale ingustate, nu se putea face abordul prin artera femurala (din pliul coapsei), prin urmare am ales abordul transapical”, a spus conf. dr. Serban Balanescu, sef de sectie Cardiologie Interventionala la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.
“Proteza a fost introdusa printr-o mini-toracotomie (o incizie minima de aprox. 5 cm in partea stanga a toracelui), pentru a permite accesul la nivelul varfului inimii. Interventia s-a realizat sub anestezie generala, fara taierea sternului si fara oprirea inimii”, a spus dr. Theodor Cebotaru, sef de sectie Chirurgie Cardiovasculara la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.
Pe langa tipul de abord, noutatea interventiei consta si intr-un nou tip de valva. In cazul abordarii TAVI transfemurale, se introduce printr-un cateter (tub de dimensiuni mici) initial un balon, care dilata valva nativa pentru a face loc protezei, apoi se introduce valva biologica auto-expandabila. In cazul acestui nou tip de valva, proteza contine si balonul, tehnologie care reduce trauma vasculara.
Balonul este adaptat la marimea valvei.
Interventia a durat doua ore, iar pacientul va fi externat in maximum o saptamana, comparativ cu aproximativ o luna in cazul interventiei chirurgicale clasice pentru acest tip de pacient. Trauma fiind minima, recuperarea este imediata. Rata de succes a acestei procedura este de peste 95%.
“La finalul interventiei, pacientul a fost transportat in Unitatea de Terapie Intensiva Cardiovasculara unde va fi supravegheat si detubat in primele ore dupa procedura. Parametrii vitali se mentin normali si starea pacientului este buna”, a declarat la conf. dr. Serban Balanescu.
Tratarea stenozei aortice severe si imbunatatirea functiei cardiace prin acest tip de procedura se realizeaza fara a elimina valva aortica nativa, care este disfunctionala (stenotica). Proteza valvulara biologica (din tesuturi de origine animala) se introduce in interiorul valvei aortice native, prin intermediul cateterului ghidat radiologic. Ulterior, valva este expansionata cu ajutorul unui balon.
Pana acum, in Romania, pentru pacientii cu stenoza aortica se realizau doua tipuri de interventie: marea majoritate prin chirurgie cardiovasculara, foarte putini dintre acesti pacienti putand beneficia de procedura de cardiologie interventionala. In cazul chirurgiei se inlocuieste valva nativa cu o proteza biologica sau mecanica. Interventia se face sub anestezie generala, pe cord deschis, cu oprirea inimii, si dureaza in jur de 4-5 ore. Urmeaza 10 zile de spitalizare si o alta perioada de recuperare.
Interventia descrisa mai sus face parte din programul derulat de Centrul de Interventii Cardiovasculare Structurale din cadrul Spitalului Monza. Acest program include interventii endovasculare si hibride chirurgicale minim-invazive pe valvele cardiace, in defecte cardiace congenitale la copii si adulti, precum si la nivelul aortei toracice si abdominale sau la nivelul protezelor chirugicale degenerate la care interventia chirurgicala repetata.
De asemenea, parte din program este implantarea de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace si de endoproteze aortice de ultima generatie pentru anevrismele de aorta toracica si abdominala.
Despre stenoza aortica severa
Stenoza aortica este boala prin care valva aortica nu se deschide complet in momentul iesirii sangelui din inima si creeaza un baraj care determina anumite simptome precum respiratie grea, pierdere de constienta si dureri toracice la efort.
In majoritatea cazurilor, stenoza aortica apare datorita unui proces de “imbatranire” al valvei, sau pe o valva anormala de la nastere care, in timp, sufera anumite modificari.
In prezent, cauza reumatismala, post infectioasa este mai rara decat in trecut; cauza cea mai frecventa este ateroscleroza aortei ascendente extinsa la nivelul valvei cu calcificari ale elementelor mobile ale supapei.
Tratamentul medicamentos amelioreaza simptomatologia, insa singura metoda de a opri evolutia catre o boala cardiaca terminala este inlocuirea chirugicala a valvei sau noua metoda de implantare percutanata de valva aortica.
Stenoza aortica este o boala severa. De la instalarea simptomelor, fara interventie, speranta de viata este redusa la cativa ani. Pana nu demult singura modalitate de a inlocui valva era interventia chirurgicala pe cord deschis.
In timp ce majoritatea pacientilor pot beneficia de interventie cardiaca pe cord deschis, persoanele care au un risc operator ridicat, la care interventia chirurgicala clasica se insoteste de un risc de complicatii si mortalitate crescut, pot beneficia de implantarea unei proteze valvulare aortice transcateter, metoda dezvoltata in ultimii aproximativ zece ani.