Mersul pe bicicleta, un meci de fotbal improvizat pe strada si alte zeci de jocuri ale copilariei pot avea uneori urmari…sangerande. Juliturile, superficiale sau mai adanci, trebuie curatate de parinti inainte ca micutul sa ajunga la medic, daca este cazul. Cum sa procedam in astfel de cazuri ne explica medicii pediatri.
“In domeniul medical, julitura se numeste plaga. Adica plaga escoriata. Plaga escoriata este julitura. Poate fi plaga taiata de un obiect ascutit, sau o plaga contuza, cand este produsa de corpuri dure – beton, ciment, asfalt si asa mai departe.In oricare din aceste situatii e bine ca parintele sa faca o toaleta cu apa si sapun”, precizeaza dr. Doru Vasilie, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica.
Juliturile trebuie cunratate cu apa si sapun inainte de a ajunge la medic
Juliturile se trateaza bine cu cunoscuta deja ca si medicament antiseptic betadina sub forma de solutie sau unguent.
“In general, parintii sunt avizati. Sa se puna o compresuta sterila, exista la farmacii, pliculete de comprese sterile cu o solutie de betadina sau unguent si sa se adreseze unitatii specializate, in care tratamentul va fi continuat in functie de tipul de leziune si, obligatoriu, dupa varsta de doi ani, se va face profilaxia antitetanica. Pana la doi ani se considera ca prin vaccinarile care se fac conform programului, este asigurata aceasta profilaxie. Dupa doi ani de zile, obligatoriu se face acea profilaxie pentru a preveni instalarea unui tetanus. Daca avem plagi, cum le numim noi, anfractuoase, cu pamant – in zona agricola – atunci facem si sub varsta de doi ani aceasta profilaxie cu anatoxina tetanica purificata si absorbita, cu ATPA-ul. Dar, in rest, dupa varsta de doi ani se face obligatoriu aceasta profilaxie”, adauga dr. Doru Vasilie, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: