Cercetatorii francezi estimeaza ca jumatate din populatia lumii va suferi de miopie in urmatorii 30 de ani. Acestia avertizeaza ca 10% dintre aceste cazuri ar putea fi foarte grave si cer ca situatia sa fie considerata o problema de sanatate publica.
Miopia este o tulburare de vedere ce consta in alungirea excesiva a globului ocular, adica o distanta prea mare intre cornee si retina, ce provoaca vedere incetosata dincolo de o anumita distanta. Sunt si situatii cand boala poate duce la alterarea definitiva a vederii, daca dioptria depaseste -6,00, caz in care se poate ajunge la dezlipire de retina, glaucom sau cataracta precoce.
“In prezent, 40% din populatie este mioapa, cu 5 pana la 10% miopie in stadiu avansat”, a declarat Ramin Tadayoni, seful sectiei de oftalmologie de la Spitalul Fundatiei Adolphe de Rothschild din Paris.
Specialistul avertizeaza ca procentele sunt in crestere, iar mai grav este ca exista din ce in ce mai multi copii miopi.
Asia este, de departe, partea de lume cea mai afectata. In Japonia, China sau Coreea de Sud, noua din zece elevi poarta ochelari. Insa, situatia incepe sa se inrautateasca din acest punct de vedere si in restul lumii.
“Avem un decalaj de cincisprezece ani fata de Asia”, a subliniat Ramin Tadayoni.
Factori favorizanti
Factorii genetici si ereditari au un rol important in declansarea miopiei. De asemenea, in tarile dezvoltate, mediul este o componenta demna de luat in seama in dezvoltarea si agravarea miopiei.
De asemenea, perioadele de timp indelungate petrecute in spatiile inchise, de lipsa expunerii la lumina naturala sau chiar de solicitarea excesiva a vederii de aproape duc la aparitia miopiei.
In cazul unui stil de viata citadin, riscul de a dezvolta miopie este “maxim”, a declarat la randul sau Gilles Martin, medic oftalmolog in cadrul aceluiasi spital.
Cateva solutii pentru prevenirea sau incetinirea progresiei miopiei sunt picaturile pentru ochi pe baza de atropina, lentilele de contact nocturne sau diurne ce remodeleaza corneea sau chiar ochelarii prevazuti cu lentile care inhiba miopia.
De asemenea chirurgia refractiva poate imbunatati confortul vizual prin remodelarea sau ameliorarea starii corneei. Insa, procedura nu poate elimina riscurile asociate miopiei in stadiu avansat.
Franta va avea un Institut al miopiei
“Cea mai buna metoda de preventie la copii ramane favorizarea activitatilor in aer liber, reducerea activitatilor prelungite ce presupun vederea de aproape si efectuarea de controale regulate”, a spus Gilles Martin.
Martin a adaugat ca riscul de a dezvolta miopie devine acelasi indiferent de antecedentele familiale in randul copiilor care practica mai mult de 14 ore de sport in aer liber pe saptamana. In plus, doua ore pe zi de expunere la lumina exterioara scade de trei ori acest risc.
“Avem nevoie de o politica de sanatate publica” in acest sens, a atras atentia Ramin Tadayoni. Specialistul a anuntat ca, in 2023, in Franta, va fi infiintat un “Institut al miopiei”.
Mai multe tari asiatice, printre care Singapore si China, au infiintat centre dedicate exclusiv asistentei medicale si cercetarii asupra miopiei patologice.
1 Comment
Pingback: Jumatate din populatia lumii va suferi de miopie in 30 de ani • VoxMedical | Viata si sanatate