Proiectul de OUG prezentat de ministrul Muncii poate constitui un pas inainte pentru eliminarea discriminarilor salariale, recunoaste “Solidaritatea Sanitara”. Sunt insa si lipsuri…
“Pe datele pe care le avem pana in acest moment proiectul de OUG propus de Guvern se apropie de asteptarile Federatiei ”Solidaritatea Sanitara” privind eliminarea discriminarilor/ilegalitatilor. Evident, exista doua lipsuri semnificative: nu este introdus si personalul nemedical la eliminarea discriminarilor la nivel national (ci doar la nivel de unitate) si nu este rezolvata problema garzilor medicilor. Consideram ca aceste probleme raman deschise, sperand sa le rezolvam in cursul dezbaterilor publice, inainte de adoptarea actului normativ”, transmit sindicalistii.
Federatiei ”Solidaritatea Sanitara” considera ca acesta nu este nivelul maxim dorit de ei si meritat de salariatii din Sanatate, insa este un semnificativ pas inainte.
“Daca dupa aceasta masura se deschid discutiile privind o noua lege a salarizarii sau o lege de salarizare specifica Sanatatii ne-am aseza pe drumul corect. Putem considera ca ne apropiem de igienizarea sistemului de salarizare, generand astfel terenul pentru a demara discutiile despre o adevarata crestere salariala. in acest moment nu se poate vorbi de o crestere salariala semnificativa, ci de aducerea sistemului sanitar la nivelul de echitate apropiat de cel al altor sectoare de activitate”, precizeaza Federatia ”Solidaritatea Sanitara”.
Marti, 17 mai, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a lansat in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.
Potrivit proiectului, incepand cu august 2016, personalul care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii si care beneficiaza de un salariu de baza mai mic decat cel maxim stabilit in cadrul aceleiasi institutii va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza din institutia respectiva.
Proiectul de ordonanta de urgenta urmareste, sustine ministerul, rezolvarea disfunctionalitatilor de incadrare pentru toate familiile ocupationale, corectarea pe orizontala si verticala a structurii salariale in sanatate, cresterea echitatii salariale in administratia publica centrala si introducerea de bonusuri de performanta pentru Sanatate si Educatie. Aceasta optiune rezolva incadrarile (si implicit remuneratiile) diferite pentru persoane pe aceleasi functii, cu aceeasi vechime si cu aceleasi atributii, in cadrul aceleiasi unitati si reducerea diferentelor salariale din administratia publica centrala. Totodata, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanta pentru personalul din sistemul de Sanatate si pentru personalul din Educatie, incepand cu luna ianuarie 2017.