Ministerul Sănătății supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre care introduce în Anexa HG 720/2008 molecule cu indicaţii terapeutice aplicabile bolilor rare pentru care există programe de sănătate definite – medicamente orfane. Pe listă apar și medicamente folosite în Programul naţional de oncologie. Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată începând cu anul 2008.
”Unele afecţiuni apar atât de rar, încât costul de realizare nu ar fi recuperat prin vânzările preconizate, astfel încât a fost necesară impunerea unui cadru legislativ specific, care să permită acordarea de stimulente companiilor farmaceutice pentru a facilita dezvoltarea unor astfel de medicamente orfane destinate tratamentului bolilor rare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului privind aceste medicamente compensate.
Ministerul Sănătății recunoaște că accesul pacienţilor la tratament este îngreunat, medicamentele destinate tratamentului bolilor rare fiind extrem de costisitoare pentru marea majoritate a pacienţilor din România, nu de puţine ori semnalându-se cazuri dramatice!
Care sunt aceste medicamente compensate 100%:
Stiripentol – pentru epilepsie
Pasireotidum – pentru boli endocrine (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune
supraselară şi tumori neuroendocrine)
Ambrisentanum – pentru hipertensiunea pulmonară
Tafamidis – utilizat în boli neurologice degenerative – scleroză laterală amiotrofică,
Bosentanum – folosit în scleroza sistemică și ulcere digitale evolutive
Romiplostinum – pentru purpura tromocitopenică imună cronică
Sapropterinum – folosit în fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterină
Plerixafor – utilizat în transplantul medular.
Medicamente compensate de uz oncologic – Programul naţional de oncologie:
Clofarabinum
Nelarabinum
Decitabinum
Trabectedinum
Ofatumabum
Dasatinibum
Nilotinibum
Everolimus
Ruxolitinibum
”Prescrierea pentru medicamentele aferente denumirilor comune internaționale introduse în Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate conform art. I se face începând cu luna mai a anului 2014”, se precizează în proiect.
O analiză a impactului bugetar a estimat o cheltuială de 47,6 milioane de lei cu aceste medicamente compensate, care se suportă din sumele aprobate pe anul 2014 în cadrul bugetului FNUASS.