Studiile sugerează că utilizarea simultană a mai multor medicamente este asociată cu un risc crescut de demență.
Dar modelele de utilizare a medicamentelor la adulții în vârstă înainte de diagnosticarea demenței nu sunt bine caracterizate.
Un studiu recent publicat în Aging and Disease a folosit algoritmi de învățare automată pentru a caracteriza schimbările în tiparele de utilizare a medicamentelor și afecțiunile cronice concomitente în perioada de 20 de ani înainte de diagnosticarea demenței.
Rezultatele au arătat că tiparele de utilizare a medicamentelor au fost similare pe măsură ce subiecții se apropiau de data diagnosticului lor, evidențiind necesitatea unei abordări mai integrate pentru îngrijirea persoanelor cu demență.
„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de demență la nivel internațional, necesitatea de a înțelege modul în care modelele de polifarmacie evoluează înainte și după un diagnostic de demență este importantă pentru conceperea unui program de tratament sigur pentru fiecare pacient”, autorul studiului Shang-Ming Zhou, BSc, MSc, Ph. D., profesor de e-sănătate la Școala de Nursing și Moașă de la Universitatea din Plymouth din Regatul Unit, a declarat într-un comunicat de presă.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, unii pot experimenta un număr mai mare de probleme de sănătate cronice concomitente.
Prezența mai multor afecțiuni cronice este asociată cu o creștere a utilizării concomitente a mai multor medicamente pe bază de prescripție medicală.
În plus, furnizorii de asistență medicală pot, de asemenea, prescrie medicamente ca măsură preventivă pentru a reduce riscul de apariție a unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare (BCV) în viitor sau pentru a preveni progresia acestora.
Odată cu creșterea numărului de medicamente preventive care sunt utilizate simultan, beneficiul derivat din utilizarea fiecărui medicament scade adesea.
Creșterea numărului de medicamente poate crește, de asemenea, riscul de efecte adverse și interacțiuni între diferitele medicamente. În plus, polifarmacia este asociată cu o creștere a riscului de interacțiuni medicament-boală, prin care medicamentele utilizate pentru a trata o boală pot agrava simptomele unei alte afecțiuni.
În concordanță cu aceasta, polifarmacia este asociată cu rezultate clinice negative, inclusiv un risc crescut de spitalizare și deces în rândul adulților în vârstă. Mai mult, liniile directoare de tratament pentru diferite afecțiuni nu țin cont neapărat de modificările fiziologice care apar odată cu îmbătrânirea.
Utilizarea mai multor medicamente poate face, de asemenea, o provocare pentru persoana cu demență să respecte programul prescris.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că numai utilizarea inadecvată a mai multor medicamente – cum ar fi combinații care pot interacționa cu sau provoca efecte secundare aditive – este în mod specific dăunătoare.
Prin contrast, utilizarea mai multor medicamente poate fi eficientă dacă combinația este prescrisă în mod corespunzător de o echipă interdisciplinară, folosind cele mai bune dovezi disponibile.
Subtratamentul poate fi la fel de problematic ca și prescripția excesivă, iar cercetătorii au remarcat că este esențial să se asigure că persoanele în vârstă primesc combinația optimă de medicamente care sunt specifice nevoilor lor.
1 Comment
Pingback: Consumul in exces a mai multor medicamente poate crește riscul de demență • VoxMedical | Viata si sanatate