Medicii de la Clinica de Urologie a Spitalului Judetean Mures au efectuat o interventie chirurgicala in premiera pentru unitatea medicala. Au intervenit laparoscopic in cazul unei malformatii congenitale extrem de rare, denumita Sindromul Zinner, despre care exista foarte putine date in literatura de specialitate.
“Un pacient tanar, 27 de ani, cu o malformatie congenitala multipla, extrem de rara (0,02%), denumita Sindrom Zinner (lipsa unui rinichi, chist de vezicula seminala si obstructie de canal deferent), asociata in cazul de fata cu o localizare in pelvis a testiculului si un diverticul imens al vezicii urinare, care ii provocau multiple disfunctii, soldate, in final, cu retentie completa de urina. Operatia de excizie a organelor dezvoltate anormal si de reconstructie a vezicii urinare a fost pe cat de provocatoare, deoarece exista foarte putine cazuri descrise in literatura, pe atat de complexa si frumoasa, presarata cu multe etape de ‘improvizatie’ si ‘inspiratie de moment’ (…). Aceasta interventie este o premiera in Clinica de Urologie din Targu Mures si, probabil, una dintre putinele efectuate in Romania pentru aceasta patologie”, este anuntul de pe pagina de Facebook a Clinicii de Urologie din cadrul SCJ Mures.
Avantajele tehnicii laparoscopice
Tehnica laparoscopica produce traume chirugicale minime si iar pacientul se recupereaza mult mai usor. De asemenea, in chirurgia laparoscopica calitatea actului medical, fidelitatea imaginii si finetea tehnicilor in spatii extrem de mici sunt net superioare chirurgiei clasice deschise.
1 Comment
Pingback: Malformatie congenitala extrem de rara, operata, in premiera, la Clinica de Urologie a Spitalului Judetean Mures • VoxMedical | Viata si sanatate