„Malpraxisul – găsirea unor răspunsuri şi a unor răspunderi” este tema seminarului organizat de ELSA, Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept Timişoara, în 24 martie la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
ELSA este cea mai mare organizaţie a studenţilor în drept şi a tinerilor jurişti din lume, având câte o reprezentanţă în fiecare oraş mare din ţară, este o organizaţie apolitică, independentă, ce funcţionează pe baza voluntariatului şi îşi propune să contribuie la educaţia juridică atât a membrilor săi, cât şi la a celorlalţi membrii ai societăţii.
„S-a stabilit la nivelul ţării să se organizeze în fiecare oraş unde se află această organizaţie, seminarii pe tema malpraxisul , pentru că pentru o eroare medicală, medicii trebuie, în primul rând , să răspundă în faţa legii. „ a declarat pentru www.televiziunea-medicala.ro, Gheorghiţa Curelea, membră ELSA Timişoara.
Noua lege a malpraxisului include şi infecţiile nosocomiale , afecţiunile dobândite în spital din cauza dispozitivelor şi aparaturii medicale, în mod abuziv, fără reparaţii şi a utilizării medicamentelor după expirarea perioadei de garanţie. De asemenea, spre deosebire de vechea legislaţie, noile reglementări furnizorul de produse şi servicii medicale care se face vinovat de malpraxis este obligat „să informeze asupra circumstanţelor şi cauzelor producerii prejudiciilor pretinse, în termen de cel mult 15 zile.”
Inainte, victima malpraxisului sau familia acesteia, era obligată să plătească expertizarea doveditoare necesară cazului respectiv, plată care putea ajunge la câteva mii de euro, de unde se explică şi numărul mic de cazuri, cel puţin în judeţul Timiş, care au primit animite despăgubiri. „Plata expertizei ar trebui făcută de Ministerul Sănătăţii, nicidecum de aparţinătorii victimei cazului de malpraxis. Ar trebui gândit un sistem care să nu îngrădească accesul celor fără posibilităţi materiale deosebite la analiza cazurilor în Comisia de Malpraxis, şi care nici să nu ducă la un val de sesizări nejustificate”. a declarat pentru timpolis.ro, dr. Livius Cârstea, membru în Comisia Judeţeană de Malpraxis Timiş.
Potrivit noii legi, Direcţiile de Sănătate Publică pot angaja mediatori autorizaţi pentru soluţionarea conflictelor dintre victimele malpraxisului şi personalul medical sau furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice. Dacă victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice ajung la o înţelegere, vor încheia un contract de tranzacţie, cu acordul asigurătorului. Prin aceasta se preîntâmpină un proces dintre victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, în care să se pretindă noi despăgubiri pentru prejudiciile produse.
Dezbaterea de la Timişoara va avea loc în Sala de Conferinţe a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest , de la ora 18.00, şi îi va avea ca invitaţi pe Alexandra Enache- director al Institutului de Medicină Legală Timişoara, Florin Mangu– lector în cadrul Facultăţii de Drept, d-na Gabriela Militaru– medic pediatru şi Mihaela Tomiţă – lector universitar la Facultatea de Psihologie UVT.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala