Ultimele cunostinte in managementul plagilor au fost discutate, timp de doua zile, la Timisoara, la prima conferinta pe aceasta tema, organizata de Societatea Romana de Chirurgie Vasculara.
Principalul scop al organizatorilor acestui eveniment a fost gasirea unor solutii, referitoare la abordarea multidisciplinara a tratamentului plagilor cronice, intrucat statisticile sunt alarmante.
“In ce priveste piciorul diabetic, acolo lucrurile sunt foarte clare, cam 15 la suta dintre pacienti vor face o complicatie a diabetului si 15 la suta din cei care au facut complicatie, vor ajunge la amputatie. Din cauza faptului ca a crescut atat varsta medie de viata a populatiei, dar a crescut si incidenta diabetului, se estimeaza, actual, ca la fiecare 20 de secunde, pe glob, se amputeaza un picior. Deci, situatia este destul de grava. Pe de alta parte, este estimat ca circa, intre 1 si 2 la suta din populatie, are o rana cronica, ceea ce este o suma, sa zic asa, sau un procentaj, semnificativ.”, a spus prof. dr. Mihai Ionac – presedintele Societatii Romane de Chirurgie Vasculara.
Conferinta Managementul Modern al Plagilor si-a mai propus sa contabilizeze solutiile cu privire la tratamentul eficient al pacientilor, pentru ca, ulterior, specialistii din domeniu, sa puna bazele unor ghiduri si protocoale, scopul final, fiind finantarea acestor tratamente, de catre sistemul de sanatate din Romania.
“Costurile, in societatile civilizate care sprijina tratamentul corect al acestor pacienti, sunt foarte mari. Se pare ca sunt undeva la 100 de mii de euro/1 milion de pacienti. Deci, ar fi, uitati, la noi, care suntem cam 20 de milioane, ar fi, undeva, vreo 2 milioane de euro care ar trebui alocate pentru tratamentul, conform ghidurilor, a acestor pacienti.”, a spus prof. dr. Mihai Ionac – presedintele Societatii Romane de Chirurgie Vasculara.
Concluzia conferintei Managementul Modern al Plagilor, organizata de Societatea Romana de Chirurgie Vasculara, a fost ca, pe langa colaborarea interdisciplinara si educatia medicala continua, este nevoie de o conlucrare a specialistilor, cu factorii de decizie si cu furnizorii, pentru a oferi pacientilor tratamentul optim.
“In acest moment, este nevoie de un diagnostic foarte clar al pacientului si este nevoie de un tratament personalizat, pentru tipul de boala a pacientului, pentru stadiul ei de evolutie. Aceste lucruri, din pacate, sunt poate mai putin cunoscute in tara la noi. Pe de alta parte, nu sunt tratate din punctul de vedere al plagii, al ranii. Sunt tratate invers. Avem o boala care poate da, undeva, pe parcursul ei, o anume complicatie, ori aici, noi incercam sa integram acest lucru si aceasta integrare, ce are ca si avantaj foarte mare? Faptul ca ne adunam multi specialisti din diverse zone: dermatologi, ortopezi, chirurgi vasculari, chirurgi generalisti, chirurgi plasticieni, infectionisti, care, de fapt, fiecare in felul lui, contribuie la vindecarea acestui pacient.”, a spus prof. dr. Mihai Ionac – presedintele Societatii Romane de Chirurgie Vasculara.
Participantii la prima conferinta, cu tema Managementul Modern al Plagilor, oranizata de Societatea Romana de Chirurgie Vasculara, au asistat la comunicari stiintifice pe teme de interes, cum ar fi: procesele celulare si moleculare in plagile cronice; rolul bacteriilor in plagile cronice; debridarea chirurgicala; managementul ortopedic al fracturilor deschise; plagile prin avulsie, strivire sau impuscare sau tratamentul in boala arteriala periferica.