Decizii exacte, manevre precise, mâini sigure. Acestea sunt câteva dintre elementele pe care cursul Basic Surgical Skills, organizat de Societatea Studențească de Chirurgie din România, filiala Timișoara, le oferă participanților. Peste 20 de studenți s-au înscris la finalul acestei săptămâni la workshop-ul desfășurat la Spitalul de copii Louis Țurcanu pentru a exersa manevre chirurgicale de bază.
„Acest workshop este extrem de important pentru studenții de la Medicină pentru că îi familiarizează cu anumite manevre chirurgicale, pe care ei au ocazia să le și facă, tocmai pentru a înțelege totul mai bine atunci când pătrund în sala de operație. Studenții sunt începând cu anul doi și terminând cu anul șase, însă am avut și surprize plăcute, de a avea participanți din anul întâi, care s-au descurcat excepțional, la fel și rezidenți, care au dorit să își exerseze anumite manevre chirurgicale”, explică studenta Ana Fînățan, președinta filialei Timișoara a Societății Studențești de Chirurgie din România.
Dobândirea abilităților chirurgicale elementare, într-o manieră profesionistă, este scopul declarat al pregătirii, iar studenții au ocazia să se familiarizeze cu măsurile de asepsie și antisepsie din blocul operator și cu instrumentarul chirurgical de bază. De asemenea, pot deprinde tehnici de efectuare a nodurilor și suturilor chirurgicale, învață manevre chirurgicale uzuale, noțiuni de managementul plăgii și iau contact și cu tehnici de anastomoze intestinale, suturi vasculare, precum și elemente de chirurgie laparoscopică.
Basic Surgical Skills – Manevre chirurgicale de bază:
„La acest workshop învățăm să facem suturi digestive, anastomoze intestinale și vasculare, pe care le efectuăm pe material biologic din porc. Folosim instrumentar chirurgical, simulăm cât mai bine tehnicile folosite în sală. În principal, ne axăm pe tehnică, avem și prezentare de caz și recapitulare din diverse patologii care pot apărea. Studenții sunt instruiți de 11 traineri pe care îi pregătim înainte, tot studenți și ei, și încă doi traineri principali, unul care va ține prezentarea de vascular și unul care va ține prezentarea de digestiv, precum și câțiva doctori invitați care ne prezintă câteva cazuri mai interesante din experiența dumnealor. În principal, cam cinci ore lucrăm în fiecare zi. Acum, fiecare are ritmul lui de învățare, unii prind mai repede, unii prind mai greu. Încercăm să instruim cât se poate de bine pe toată lumea, dar considerăm că un interval de cinci ore este suficient să-și însușească tehnicile pe care noi le propunem”, a spus și Vâlcu Laura Cristina, coordonator al evenimentului.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIA FOTO: