Pana la 1.000 de medici, in special din Romania, Ungaria, Portugalia si Spania, doreste sa recruteze cea mai mare firma de recrutare de doctori specializati in medicina generala din Marea Britanie, pentru a acoperi o parte din necesarul de specialisti.
Doctorii adusi din strainatate vor fi “inchiriati” cabinetelor de medicina de familie in deficit de personal si vor costa mai putin decat medicii pregatiti in Regatul Unit. Astfel, un medic adus din UE va fi “inchiriat” pentru 500 de lire pe zi, comparativ cu o medie de 650 de lire pe zi cat costa in prezent un doctor pregatit in Marea Britanie.
In acelasi timp, sistemul de sanatate din Marea Britanie (NHS) lanseaza o schema-pilot prin care vor fi adusi doctori din Polonia, Romania, Spania si Italia pentru a acoperi lipsa de specialisti din comitatul Lincolnshire. Un numar de pana la 25 de medici generalisti vor fi adusi in urmatoarele sase luni, iar daca strategia va avea succes, atunci programul se va extinde si in alte regiuni.
Medicii cu vechime se pensioneaza la 50 de ani
In prezent, unul din opt posturi de doctori specializati in medicina generala este in prezent neocupat. Medicii cu vechime se pensioneaza imediat ce implinesc 50 de ani si nu sunt inlocuiti de specialisti tineri, deoarece o astfel de cariera nu este foarte populara.
Totusi, presiunea asupra cabinetelor medicale este tot mai mare in contextul cresterii imigratiei si imbatranirii populatiei, pacientii avand deseori dificultati in a-si face programari.
Tinta: recrutarea a 5.000 de medici generalisti suplimentari pana in 2020
Guvernul si-a stabilit ca tinta recrutarea a 5.000 de medici generalisti suplimentari pana in 2020, insa este putin probabil ca obiectivul sa fie indeplinit, comenteaza Daily Mail.
Executivul a promis saptamana trecuta ca va pregati mai multi medici nascuti in Marea Britanie, insa acest proces s-ar putea sa mai dureze zece ani.
Totusi, recrutarea unui numar atat de mare de doctori europeni pentru a acoperi deficitul a starnit ingrijorari privind siguranta pacientilor.
Consiliul General al Medicilor nu poate verifica toate competentele de baza ale doctorilor din UE, pentru ca acest lucru ar incalca dreptul la ‘libertatea de miscare’, mai scrie cotidianul citat.
Autoritatile britanice pot testa cunostintele de limba ale nou-venitilor, insa aceste verificari nu includ si terminologia privind simptomele, bolile si medicamentele.
Insa atat firma de recrutare, cat si guvernul au dat asigurari ca ambele programe prevad ca medicii vor fi supusi unor cursuri de instruire si examene serioase inainte de a-si incepe activitatea.