Medicii, cât şi farmaciile vor avea un buget orientativ, a declarat directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Dorin Ionescu.
El a mai precizat ca în ceea ce-i priveşte pe medici, aceste bugete, sunt destinate scopului de a vedea modul în care sunt cheltuiţi banii. Participanţii la dezbatere nu agreează ideea introducerii bugetului orientativ la farmacii, pe motiv că acesta va crea probleme pacienţilor, deoarece în cazul în care farmaciile nu mai au bani, ei vor fi nevoiţi să alerge de la o farmacie la alta.
Radu Popescu, director în cadrul Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, a susţinut că plafoanele la farmacii vor pune pacienţii pe drumuri.
Dr. Dorin Ionescu a făcut referire şi la prevederile din norme care vizează funcţionarea laboratoarelor pentru analize. Potrivit acestor norme, un laborator nu poate încheia contract cu Casa decât dacă are un medic care lucrează opt ore.
Reprezentanţii laboratoarelor au spus că acest lucru nu poate fi aplicat în toate judeţele ţării, întrucât există un deficit de medici de laborator şi sunt zone defavorizate care nu au nici măcar un medic.
Alte aspecte dezbătute în cadrul întâlnirii dintre reprezentanţii farmaciştilor, ai producătorilor şi ai distribuitorilor de medicamente, ai patronatelor şi reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor au vizat necesitatea transparenţei utilizării banilor cetăţenilor, introducerea unor dispozitive pentru a fi decontate de casă, cesiunea creanţelor în cadrul farmaciilor şi listele de medicamente compensate şi gratuite.
Dezbaterea a fost organizată la solicitarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, care însă nu a fost prezentă.
Directorul CNAS, Dorin Ionescu, a precizat că normele vor fi adoptate în şedinţa consiliului Casei de joi, urmând ca săptămâna viitoare să fie publicate în Monitorul Oficial, pentru a putea începe contractările, astfel încât de la 1 aprilie să existe contractul-cadru pentru 2011-2012.
Sursa: Agerpres