Zece chirurgi din toate colturile lumii, au sosit la Centrul de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie “Pius Branzeu” din Timișoara, pentru a se instrui in tehnici speciale de ridicare de lambouri. Acestia se antreneaza, sub indrumarea specialistilor timișoreni, care au pus la punct noi metode de a invata cum se recolteaza lambouri pe perforante, folosind in acest scop porcul.
“Tehnicile prin care se diseca tesuturile necesita niste abilitati deosebite. Exista niste detalii la care trebuie sa fii avizat. Daca inveti aceste lucruri in sala de operatie direct exista sanse foarte mari sa provoci dezastru, si practic sa ruinezi operatia constructiva inca din sala de operatie. In laborator, aici, sunt paractic tineri medici specialisti, nu exista rezidenti, toti sunt specialisti, si invata tocmai aceste trucuri, aceste abilitati speciale de disectie care sa permita dupa aceea realizarea operatiilor de reconstructie in siguranta la pacient.”, a spus prof.dr. Mihai Ionac, directorul cursului.
Cursantii au avut sansa sa efectueze operații complexe de recoltare a tesuturilor necesare reconstrucțiilor chirurgicale, folosind vase de sange de 1mm diametru, ca sursa de nutritie pentru lambourile recoltate, tehnica ce reprezinta, la ora actuala, cea mai avansata metoda de reconstructie a defectelor de tesuturi moi de la intreg nivelul corpului.
“Cu ajutorul acestor cursuri avem posibilitatea sa ne imbunatatim aptitudinile si vom putea sa realizam operatii in spital. Din acest motiv, este foarte important pentru noi ceea ce facem aici. Porcii sunt foarte asemananatori, fiziologic, cu oamenii si aceasta este solutia cea mai buna”., cursant.
“Cred ca iti ofera sansa de a pune intrebarile pe care le doresti si sa poti sa exersezi fara emotii, pentru ca nu esti in operatie, nu ai de a face cu un pacient, deci nu mai exista stresul acesta. Exersezi, doar si atat”.
Cursul Internațional de Recoltare a Lambourilor pe Vase Perforante pe Tesut Viu, care se afla la a opta editie, a fost integrat In cadrul celui mai prestigios program masteral internațional din domeniu, organizat de catre Scoala Europeana de Microchirurgie Reconstructiva, ce reuneste cei mai renumiți chirurgi din chirurgia plastica si reconstructiva internaționala.
“Suntem in Timisoara, din doua motive. In primul rand, pentru ca dotarile sunt foarte bune. Acest centru este, dupa parerea mea, unul dintre cele mai bune din Europa si in al doilea rand, pentru ca medicii de aici sunt foarte bine pregatiti. Deci, nu numai dotarile centrului sunt foarte bune, dar si calificarea medicilor de aici e la un nivel ridicat, ca sa nu mai vorbim ca Timisoara este un oras foarte frumos si ospitalier pentru cursantii de aici”., a spus Prof. Dr. Jaume Masia – seful Departamentului de Chirurgie Plastica si Reconstructiva, Spitalul Sant Pau Barcelona.
Centrul de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Branzeu” din Timișoara a fost înființat în anul 2001 si reprezinta un pol de excelenta la nivel european in trainingul chirurgical. Aici s-au desfasurat, de-a lungul timpului, peste 200 de cursuri de formare in diversele tehnici chirurgicale, la care au participat mai mult de 2000 de chirurgi din intreaga lume, precum si mulți din cei mai renumiți specialisti la nivel mondial.
GALERIE FOTO: