În cadrul celei de-a 47-a ediţii a Congresului Anual al Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO), desfăşurat recent la Chicago, Roche si Genentech au prezentat rezultatele a aproximativ 300 de studii clinice pentru noi medicamente destinate tratamentului cancerului, deja aprobate sau aflate în curs de dezvoltare, pentru peste 30 de tipuri de cancer.
Cele mai importante cercetari desfăşurate de Roche au in vedere noi terapii personalizate pentru cancerul ovarian, cancerul bronhopulmonar non-microcelular şi melanomul malign metastatic, cea mai agresivă formă a cancerului de piele.
O nouă opţiune terapeutică pentru bolnavii cu melanom malign metastatic
În data de 6 iunie, au fost prezentate la ASCO, în cadrul sesiunii plenare, rezultatele cercetărilor pentru un nou medicamentdestinat melanomului metastatic cauzat de mutaţia proteinei BRAF. Rezultatele cercetarilor cu această nouă moleculă reprezintă primele inovaţii în tratamentul cancerului de piele metastatic, în ultimii 30 de ani. Medicii prezenţi la Chicago au primit cu entuziasm aceste noutăţi ce arată o creştere semnificativă a şanselor de supravieţuire a pacienţilor cu cancer de piele.
Diagnosticat precoce, melanomul este, în general, o boală vindecabilă. Cu toate acestea, atunci când se răspândeşte în alte părţi ale corpului, acesta devine cea mai agresivă şi mortală formă a cancerului de piele. O persoană cu melanom metastatic are de obicei, în medie, o speranţă de viaţă scurtă, măsurată în luni. Este de aşteptat ca mai puţin de o persoană din 4 să mai traiască un an dupa diagnostic şi, în fiecare an, sunt înregistrate aproximativ 40.000 de decese la nivel mondial din cauza acestei boli.
In cazul a 50% dintre pacienţii diagnosticaţi cu melanom, boala este cauzată de o mutaţie genetică a unei proteine ce este implicată în creşterea celulelor normale şi supravieţuirea celulară. Prezenţa acestor mutaţii conduce la o creştere excesivă a celulelor şi la apariţia cancerului.
Ca urmare a rezultatelor excepţionale ale acestor cercetări, Roche a anuntat recent că a depus cererea de înregistrare a noului medicament atât la Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite cât şi la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Roche a depus, de asemenea, o cerere şi pentru înregistrarea testului de diagnostic Cobas 4800 BRAF V600, care detectează această mutaţie.
Un medicament al Roche ofera acum speranţe şi pacientelor cu cancer ovarian
Tot în cadrul ASCO, Roche a făcut publice şi rezultatele unor alte cercetări cu un medicament din portofoliul de oncologie, ce ar putea fi folosit şi în cazul femeilor cu cancer ovarian recurent, sensibil la chimioterapie, tratate anterior. Acest medicament este deja aprobat pentru tratamentul cancerului renal, colorectal, de sân şi pulmonar.
Veştiî imbucurătoare şi pentru bolnavii ce suferă de un tip genetic distinct de cancer bronho-pulmonar
Roche a prezentat de asemenea, la ASCO 2011 rezultatele cercetărilor desfăşurate pe o populaţie vestică cu cancer bronho-pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat, care prezintă mutaţii activatoare ale receptorului factorului de creştere epidermal, o formă distinctă a cancerului bronho-pulmonar. Noile studii au aratat că tratamentul adecvat poate aproape dubla perioada de timp în care boala nu s-a agravat în cazul acestor pacienţi. Se estimează ca 10% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar din rândul populaţiei caucaziene si 30% dintre pacienţii asiatici cu cancer bronho-pulmonar prezintă mutaţii activatoare EGFR.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala