Ministrul Sănătaţii , Cseke Attila, aflat pentru două zile la Timişoara, a declarat într-o conferinţă de presă că este nevoie de o schimbare de mentalitate în rândul personalului medical, în sensul că trebuie sa zâmbească mai mult pentru pacienţii lor, altfel aceştia pleacă în Ungaria sau Austria la tratament, iar banii care ar trebui sa ajungă la spitalele din România vor merge în străinatate. Îndemnul este valabil şi pentru cazurile în care pacientul dintr-un judeţ se trateaza în alt judeţ: „Există judeţe in România , în care din cauza tradiţiei sau din alte cauze, 40% dintre pacienţi nu se tratează acolo unde au domiciliul şi atunci mi se pare absolut corect ca şi banii să mearga după pacient, pentru că altfel nu vom avea niciodată un criteriu normal de finanţare a spitalelor . Acest criteriu va mai aduce nişte restructurări naturale în sistem, pentru că va arăta că unele spitale nu au sau au foarte puţini pacienţi, prin urmare, nu mai trebuie păstrate, sau nu în actuala forma.” a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Cseke Attila şi-a propus să ducă la bun sfârşit şi proiectele începute de alţi miniştri
Astfel, clădirea nefinalizată a Spitalului Municipal de pe Calea Torontalului, va găzdui un Institut Oncologic, pentru că oncologia este prioritatea ministerului în acest an. Au fost deja alocată suma de 1,1 milioane de lei pentru început. Direcţiei de Sănătate Publică Timiş îi revine atribuţia de a construi un buncăr subteran, destinat aparaturii de specialitate. Ministrul a rugat şi municipalitatea să urgenteze procedurile în ceea ce priveşte documentaţia de preluare-primire şi efectuarea Studiului de Fezabilitate. Prioritar însă, în acest moment, este Institutul Oncologic de la Iaşi, care va deservi întreaga regiune a Moldovei.
Şi terenul alocat Spitalului Regional de Urgenţă din Timişoara , în Calea Torontalului, a fost vizitat de către ministrul Cseke Attila. Acesta a precizat că “proiectul în care este inclus spitalul este un parteneriat public privat , în care statul ar veni cu terenul , iar un investitor privat ar construi spitalul, care rămâne în reţeaua publică cu finanşare de la CJAS.” Ministrul Attila consideră că este cea mai bună cale , întrucât este în interesul investitorului să termine cât mai repede construcţia, pentru a-şi recupera la fel de repede banii. Proiectul este cu atât mai bun, cu cât continuă, indiferent de ministrul aflat la cârma sănătăţii.
Cseke Attila a aboradat şi subiectul reorganizării spitalelor din judeţul Timiş. Aşadar, spitalele din Ciacova şi Buziaş vor fi desfiinţate şi transformate în cămine de bătrâni. Spitalele din Jebel şi Gătaia se vor comasa, având o singură conducere, iar Spitalul de Obstetrică Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu “ din Timişoara va ajunge o secţie a Spitalului Municipal.
În ceea ce priveşte situaţia medicilor de familie care au protestat la Timişoara, spunând că vor pleca în străinatate, una dintre cauze fiind bugetul redus semnificativ pentru 2011, ministrul Sănătăţii a declarat ca bugetul anilor 2009 si 2010 diferă doar cu un procent, iar anul acesta într-adevăr este mai mic cu 3%, dar nicidecum cu 10% aşa cum spun medicii.
O ultimă precizare a ministrului Attila s-a referăit la cei 7 pacienţi din România care suferă de maladia Hunter şi care nu sunt incluşi în niciun program naţional. Cseke Attila nu are în acest moment o soluţie, pentru că tratamentul este extrem de costisitor, 120 de miliarde de lei vechi pe an.
Autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala