Miere si scortisoara au pe langa beneficiile nutritive ale fiecaruia si alte beneficii pentru sanatate pe care ar trebui sa le luam in considerare.
Cuprins:
- Sistem imunitar
- Diabet
- Pierderea in greutate
- Cancer
- Muscaturi de insecte
- Digestie
- Artrita
- Ingrijirea pielii
- Tulburari cardiace
- Alegerea unei scortisoare de calitate
- Alegerea unei miere de calitate
Mierea si scortisoara aduc imbunatatiri semnificative in sistemul imunitar, elimina oboseala cronica si sporeste durata de viata.
Daca avem un sistem imunitar mai slabit atunci vom fi mai sensibili la gripa, virusi si raceli.
Daca folosim mierea si scortisoara putem ajuta organismul sa lupte mai usor cu aceste boli. Antioxidantii gasiti si in miere, si in scortisoara se combina pentru a combate radicalii liberi din sistemele si organele corpului.
Scortisoara contine flavonoizi antioxidanti al caror efect se aseamana mult cu cel al insulinei, insemnand ca poate incuraja eliminarea glucozei din fluxul sanguin si directionarea ei catre celule, acolo unde este nevoie de ea ca sursa functionala de energie.
Energia, provenind de la o sursa de zahar natural, nu cauzeaza nici pe departe fluctuatia nivelului de zahar din sange pe care o cauzeaza multe surse artificiale de zahar, iar efectele scortisoarei, cand sunt combinate cu cele ale mierii, arata o utilizare constanta a glucozei de catre corp, si o imbunatatire a controlului asupra diabetului de tip 2.
Un amestec de miere si scortisoara in apa calda este considerat un bun instrument pentru pierderea in greutate. Este important de notat ca daca este combinat cu o dieta si un program de exercitii fizice si miscare adecvate, toate constituie cheia pentru crearea unui sistem sanatos de pierdere in greutate.
Substantele fitotochimice gasite in mari cantitati in miere au fost puse in legatura cu prevenirea cancerului, in timp ce scortisoara are anumite proprietati antitumorale care pot si ele sa micsoreze sansele de metastaza sau de raspandire a cancerului prin crestere tumorala.
Anumiti acizi din miere mai si opresc in mod direct activitatea a doua enzime, lipoxigenaza si fosfolipaza-C fosfatidilinozitol-specifica, amandoua fiind puse in legatura cu producerea de materiale canceroase din corp.
Mancarimi/muscaturi/intepaturi de insecte
Daca iei o parte miere si doua parti apa calduta si adaugi o lingurita de praf de scortisoara, poti face o pasta cu care sa masezi partea cu mancarimi a corpului. Orice dureri ar trebui sa dispara intr-un minut sau doua.
Mierea si scortisoara pot ajuta la sporirea sanatatii si functionalitatii sistemului digestiv. Daca iei cateva lingurite de miere cu niste scortisoara presarata deasupra inainte de a manca, aceasta combinatie poate alina orice indigesti ce ar putea sa intervina in mod natural dupa mancare.
Pacientii cu artrita ar putea lua zilnic, dimineata si seara, o cana de apa calduta cu doua linguri de miere si o lingurita mica de praf de scortisoara. Daca sunt luate zilnic, chiar si artrita cronica poate fi ameliorata.
Beneficiile mierii si scortisoarei se extind si asupra ingrijirii pielii, acolo unde infectiile minore ale pielii si cosurie pot fi tratate printr-o simpla aplicare a unei paste formate din aceste doua pretioase alimente. Acest lucru poate fi facut si cu ranile, sau pe piele ca unguent cu destinatie generala, datorita caracteristicilor anti-inflamatorii, antiseptice si antioxidante ale amestecului, care pot reduce aparitia petelor datorate imbatranirii si a ridurilor, prin reducerea impactului radicalilor liberi asupra pielii.
Mierea si scortisoara sunt utilizate pentru reducerea nivelului de colesterol si astfel pentru a furniza protectie suplimentara sanatatii inimii. Un nivel inalt de colesterol (LDL sau rau) poate avea ca rezultat ateroscleroza sau acumularea de placa pe peretii arterelor si vaselor sanguine, prin asta sporind sansele de formare a unui cheag de sange, care poate avea ca rezultat un infarct sau atac cerebral.
Alegerea scortisoarei de calitate
Exista mai multe tipuri de scortisoara cea mai de calitate fiind scortisoara de Ceylon (Sri Lanka).
Motivul pentru care este important sa alegi scortisoara corecta este ca variatele tipuri de scortisoara contin diferite nivele de cumarina, care a fost pusa in legatura cu deteriorarea ficatului si a rinichilor in cazul dozelor mari.
Scortisoara de Ceylon are cantitati foarte mici din acest compus si este sigura pentru consumul regulat. Pe langa aceasta scortisoara Ceylon prezinta si toate caracteristicile benefice discutate mai sus, in comparatie cu scortisoara de China de exemplu, care nu are toate aceste caracteristici.
Asigura-te ca verifici tipul de scortisoara pe care il cumperi.
Mierea este o mare afacere in Romania asa ca aveti grija de unde cumparati.
Mierea ar trebui sa fie cat mai cruda, sa nu fi fost incalzita si filtrata pentru a avea proprietatile curative.
Multi apicultori lungesc mierea cu apa sau cu zahar sau/si hranesc albinele cu zahar. Asa ca asigurati-va ca va propcurati mierea dintr-o sursa sigura de incredere.
Mierea cruda, naturala ar trebui sa contina oxigen asa ca o metoda simpla de a o verifica este de a incerca sa ii dati foc. Daca mierea se aprinde inseamna ca este naturala.