Autocarele urmează a fi operaţionale începând cu luna iunie a.c. sub coordonarea Institutului Naţional de Hematologie si în colaborare cu Societatea Română de Cruce Roşie din România
Autocarele achiziţionate anul trecut de către Ministerul Sănătăţii sunt destinate donării de sânge în zonele urbane şi rurale. astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe de donare din oraşele capitală de judeţ sau din Bucureşti.
Scopul proiectului Ministerului Sănătăţii este acela de a da posibilitatea populaţiei să utilizeze şi alte forme de a dona sânge, în afară de aceste centre fixe, astfel încât să crească numărul de donatorilor.
Maşinile se vor putea deplasa la instituţii, firme, în locurile publice din localităţile unui judeţ pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene. Autocarele vor actiona regional, ele deplasându-se după un program prestabilit.
În centrele mobile vor lucra voluntari ai organizaţiei Crucea Roşie. După finalizarea acţiunilor de donatie, sângele donat va fi preluat de către centrele de recoltare sânge din ţară care îl vor prelucra.
Parteneriatul cu Societatea Română de Cruce Roşie este necesar pentru că această instituţie are o vastă experienţă în domeniul recoltării de sânge – vezi acţiuni similar ale organizaţiilor Crucea Roşie din Germania, Franţa etc
Materialele necesare donării de sânge se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar costurile de operare ale autocarelor (conducator auto, combustibil etc.) sunt asigurate de către Crucea Roşie în baza unui protocol semnat între Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Hematologie si Crucea Roşie.
“Ministerul Sănătăţii are intenţia de a îmbunătăţii modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. Utilizarea autocarelor va fi monitorizată cu atenţie pentru îmbunantăţirea activtăţii în mod continuu şi obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge”, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.
Autocarele au baza în regiunile Bucureşti, Moldova, Dobrogea, Ardeal şi Banat. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge.
Costul unui autocar include si dotarea si amenajarea interioara si a fost de aprox. 900.000 RON. Fiecare autocar este dotat cu o sala de asteptare unde se completează formularele înaintea consultaţiei medicale, o sală de consultaţii dotataă cu un mini- laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului.
În organizarea recoltarii cu autocare se va colabora cu organizatii non-guvernamentale care au avut un rezultat semnificativ in cresterea numarului donatorilor in ultimii doi ani.
Sursa: www.ms.ro