Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 a fost postat, marți, 25 februarie, pe site-ul Ministerului Sănătății, iar cei interesați au la dispoziție zece zile să vină cu propuneri. Vezi ce este nou și ce conțin pachetele de servicii medicale – cel minimal și cel de bază!
Care este situația actuală privind pachetele de servicii medicale: persoanele asigurate beneficiază de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare. Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat au dreptul la un pachet de servicii medicale minimal care cuprinde servicii medicale ce se acordă numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lehuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție.
”Prin acest proiect de act normativ, în conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale şi pachetului de servicii de bază. Având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susține în maniera în care funcționează la ora actuală, concentrat pe spitale, care sunt cele mai mari consumatoare de resurse”, precizează Ministerul Sănătății legat de voile pachete de servicii medicale.
Ca urmare, în cadrul procesului de redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază, o componentă semnificativă este reprezentată de prevenție acordată în segmentul de asistenţă medicală primară.
”Prin pachetele de servicii medicale astfel definite se îmbunătăţeşte accesul pacienților la serviciile medicale furnizate de către medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate. Pentru asigurarea sustenabilităţii implementării pachetelor de servicii medicale a crescut finanțarea pentru segmentul de asistenţă medicală primară și ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice și paraclinice, astfel încât acestea să furnizeze servicii medicale în regim ambulatoriu concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internărilor, la costuri reduse față de cele acordate în regim de spitalizare”, susține Ministerul Sănătății.
Pachetul de servicii medicale minimal cuprinde:
– Servicii medicale de urgenţă medico-chirurgicală
– Servicii de prevenție– numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire – se aplică de la data intrării în vigoare a art. 220 și 2611 din Legea 95/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
– Servicii medicale ambulatoriii de specialitate (pentru specialitățile clinice)
– Servicii medicale spitalicești – spitalizare de zi și continuă
Pachetul de servicii medicale de bază cuprinde:
– Servicii medicale de urgenţă medico-chirurgicală
– Servicii de prevenție – numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire
– Servicii medicale pentru afecțiuni acute/subacute/acutizări ale unor boli cronice
– Servicii medicale pentru afecțiuni cronice, inclusiv monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor: riscul cardiovascular înalt, diabet zahart tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi
– Servicii medicale paraclinice în ambulatoriu de specialitate
– Servicii medicale de medicină dentară
– Servicii de spitalizare de zi și continuă – cu transferarea spre ambulatoriul de specialitate și spitalizarea de zi a serviciilor medicale pentru care spitalizarea continuă este considerată evitabilă.
– Îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu
– Medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu
– Dispozitive medicale
”Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ”, precizează Ministerului Sănătății. Pe lângă proiectul privind aprobarea pachetelor de servicii medicale, a fost lansată dezbaterea publică pe Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020.