Infertilitatea trebuie sa fie tratata ca o afectiunea a cuplului. Cum se ajunge la acest diagnostic? Doar dupa ce timp de un an cuplul a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate, iar sarcina nu a aparut. Atunci se impune un control la medicul specialist in infertilitate si inceperea investigatiilor amanuntite.
Infertilitate – cauze
Cauzele ce duc la infertilitate nu sunt putine si, din pacate, pe seama lor circula multe zvonuri. Asa ca haideti sa aflam ce este adevarat si ce nu despre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate.
Varsta femeii nu influențează fertilitatea?
Fals. Pe masură ce anii trec, rezerva ovariana scade mult, chiar dramatic dupa 35 de ani. Odata cu varsta, apar si problemele ginecologice: infectiile, leziunile la nivelul trompelor uterine, fibromul uterin, endometrioza, afectiuni ce se acutizeaza in timp. Tot trecerea anilor este responsabila si de scaderea libidoului si a frecventei activitatii sexuale. Nu in ultimul rand, odata cu trecerea anilor se acumuleaza si kilogramele, obezitatea fiind un factor important al infertilitatii.
Infertilitatea feminina este mai des întâlnita?
Fals. Studiile ultimilor ani au aratat ca infertilitatea feminina nu mai este de mult timp principala cauza pentru care cuplul nu poate avea copii. In ziua de azi, problemele de infertilitate in cuplu sunt impartite aproape in mod egal. Barbatii trebuie sa afle ca cele mai multe dintre problemele medicale ce ii impiedica sa aiba copii sunt cele legate de afectiuni ale spermei, de existenta variocelului, a bolilor cu transmitere sexuala. De asemenea, practicarea unor sporturi dure, extreme, consumul de alcool si tutun sunt cauze ale infertilitatii de tip masculin.
Greutatea nu afecteaza fertilitatea?
Fals. Atat in cazul femeilor, cat si in al barbatilor, obezitatea reprezinta o cauza importanta a fertilitatii. Din punct de vedere medical, numarul mare al kilogramelor acumulate influenteaza ovulatia, provocand tulburari ale acesteia, iar ciclurile menstruale devin mai rare si mai scurte. Femeile supraponderale dezvolta o rezistenta la insulina, aceasta fiind un factor ce influenteaza activitatea hormonilor sexuali si creste predispozitia pentru aparitia SOV sau a sindromului ovarelor polichistice, o alta cauza importanta a infertilitatii de tip feminin. Și nu doar obezitatea afecteaza fertilitatea, ci si kilogramele in minus, prin prezenta nivelului scazut de estrogen din corpul femeii. Din fericire, aceasta problema medicala poate fsi corectata mai usor, prin acumularea unor kilograme.
Nu va fi o problema sa facem si al doilea copil
Fals. Dupa aparitia primului copil, putine cupluri se gandesc la faptul ca trecerea anilor le-ar putea afecta fertilitatea. Tocmai de aceea, daca o noua sarcina se lasa asteptata prea mult timp in ciuda incercarilor repetate, este necesar consultul le medicul specialist in infertilitate. Odata cu trecerea anilor pot aparea numeroase probleme medicale, unele care nu au simptome, dar care pot afecta ambii parteneri.
Singura solutie pentru infertilitate este FIV-ul
Fals. Prezentarea la medicul specialist in infertilitate aduce, ca prim pas de rezolvare a problemei, un set de investigații amanuntite pentru fiecare membru al cuplului. Abia dupa interpretarea acestora, medicul poate sa puna diagnosticul corect si precis. Iar in functie de fiecare diagnostic pus, exista un tratament specific. Acesta poate insemna fie inseminarea artificiala, atunci cand sunt probleme cu sperma partenerului, fie o histerosalpingografie pentru desfundarea trompelor ori o interventie laparoscopica pentru indepartarea endometriozei. Cand toate celelalte tratamente au dat gres, atunci se pot incepe pasii premergatori unei proceduri de fertilizare in vitro.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
6 Comments
Pingback: Infertilitatea – Mituri despre infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Acneea la adulti. Cauze, tratament, prevenire si solutii • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Diferentele dintre sterilitate, infertilitate si impotenta • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Mituri despre infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Legături primejdioase: greutatea și infertilitatea • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Vârstele fertilității – care este cea mai potrivita varsta de a deveni mama • VoxMedical | Viata si sanatate