România e pe prima poziție la rata mortalității la naștere, în primele zile de viață și până la un an, are procentul cel mai mare de mame sub 20 de ani și pe locul trei în topul practicării cezarienei ca modalitate de naștere, în Europa, însă pe ultimul loc la rata alăptării exclusive. În aceste condiții, „lumea are nevoie de moașe, astăzi, mai mult ca niciodată”, precizează Asociația Moașelor Independente, care anunță ce este de făcut pentru ca a scoate România de pe acest nedorit ”podium”.
”Utilizând eficient această categorie profesională în care a investit deja (moașele – n.r.), dar pe care nu o foloseşte ca pe o resursă valoroasă, statul român poate contribui la îmbunătăţirea statisticilor negative privind sănătatea perinatală, apropiindu-le cel puţin de media europeană. Conform statisticilor europene (European Perinatal Health Report 2010), România ocupă locuri ruşinoase în ceea ce priveşte sănătatea materno-infantilă :
Locul 1 – rata mortalității infantile (primul an de viață) de 9,8 la mie.
Locul 1 – rata mortalității neonatale cu un procent de 5,5 la mie
Locul 1 – rata vârstei fragede (sub 20 ani) a mamei la naștere de 10,6%
Locul 2 – rata mortalității materne cu un procent de 21 la 100.000
Locul 3 – în topul practicării cezarienei ca modalitate de naștere cu un procent de 36,9% din totalul nașterilor.
Ultimul loc (estimat) dacă rata alăptarii exclusive ar fi fost raportată (12, 6 % )”, transmite Asociația Moașelor Independente.
Asociaţia Moaşelor Independente solicită Ministerului Sănătăţii şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România reconsiderarea și dezvoltarea profesiei de moașă, cu un statut juridic, norme, standarde și posibilități de activare conforme cu cele europene, recomandând modelul olandez, ”recunoscut pe plan european drept cel mai bine structurat pentru funcționarea profesiei de moașă în beneficiul femeilor”.
În Olanda, precizează AMI, rata cezarienelor (unul dintre criteriile importante de evaluare a calităţii îngrijirii materne) este de 17%. În România, această rata era de 36,7% în 2010 iar în 2012 a crescut la 41,2%.
Elementele pe care AMI le consideră esenţiale pentru ameliorarea sănătăţii materno-infantile sunt:
1. Accesul egal la servicii de sănătate pentru gravide și implicit accesul fiecarei gravide la serviciile unei moaşe. ”Reintegrarea moaşelor în sistemul de monitorizare a sarcinilor ar oferi o soluţie eficientă şi simplu de implementat pentru reducerea procentului îngrijorator de femei nesupravegheate în timpul sarcinii. Datorită pregătirii lor, prin integrarea în echipa de îngrijire materno-infantilă de teren sau prin cabinete individuale, moaşele pot monitoriza sarcina fiziologică în intregime şi pot semnala la timp patologii care pot pune în pericol viaţa mamei şi a copilului, redirecţionând gravidele cu risc către medicii obstetricieni şi/sau de alte specialităţi”, socotește AMI.
2. Reducerea ratei intervenţiilor la naştere. Este evidentă tendința specialiștilor de a aborda sarcina și nașterea ca fenomene mai mult patologice decât normale şi alegerea femeilor din România să nască singure acasă. În tot acest timp, moașele, care posedă abilitățile ce ar putea ameliora situația existentă, sunt ignorate și obstrucționate. Moașele promovează nașterea naturală, alăptarea și asigură îngrijiri individualizate, centrate pe femeie, copil și familie.
The Second Survey of European Midwifery Regulators din 2010 ne arata că:
– Norvegia are aproape 3.500 de moaşe şi 990 de obstetricieni pentru 60.000 de naşteri (17,2 naşteri/moaşă, 3,5 moaşe/obstetrician);
– Irlanda are 2.500 de moaşe şi 107 obstetricieni pentru 70.630 de naşteri (28,2 naşteri/moaşă, 23,4 moaşe/obstetrician);
– Marea Britanie dispune de peste 35.000 de moaşe şi 1934 obstetricieni pentru 787.057 de naşteri (21.9 naşteri/moaşă, 18,5 moaşe/obstetrician);
– Franţa are 20.000 de moaşe şi 2500 obstetricieni pentru 830.000 de naşteri(41.5 naşteri/moaşă, 8 moaşe/ obstetrician);
– Suedia dispune de peste 7.700 de moaşe şi 1550 de obstetricieni la 109.301 de naşteri (14,2 naşteri/moaşă, 4,9 moaşe/obstetrician)
Concluzia European Perinatal Health Report: ”Sănătatea mamei și copilului într-o țară depinde mult de modelul de organizare al sistemului sanitar. Includerea moașelor în echipa multidisciplinară și implicarea ei în îngrijirea materno– infantilă are un rol foarte important”.