De Ziua Internaţională a Moaşelor, Salvaţi Copiii România atrage atenţia că naşterile neasistate medical sunt factor de risc pentru mortalitatea infantilă.
În România, rata mortalităţii infantile rămâne o problemă majoră, în condiţiile în care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicală a femeii însărcinate şi a nou-născutului. Organizaţia Salvaţi Copiii România trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul îmbolnăvirilor pentru copiii mici, în special în rândul categoriilor sociale vulnerabile.
Nicio mamă, indiferent de mediul socio-economic în care trăieşte, nu trebuie să rişte viaţa ei sau a copilului nenăscut prin expunerea la o naştere fără asistenţă de specialitate. Totuşi, în lume, în fiecare an, 48 milioane de femei nasc fără ajutorul unor moaşe cu pregătire recunoscută. Consecinţele sunt dramatice: peste 340 000 de femei mor în fiecare an, alte milioane contractează infecţii şi dizabilităţi ca urmare a unor cauze care pot fi prevenite. Mai mult de 800 000 de nou-născuţi mor în timpul naşterii, iar trei milioane de copii mor înainte de a împlini o lună.
“Îngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigură, de fapt, supravieţuirea copiilor care vin pe lume. Speranţa de viaţă este direct corelată cu accesul la monitorizare medicală, mai ales atunci când vorbim despre comunităţi defavorizate economic. Naşterea neasistată medical sau lipsa de controale periodice sunt factori de risc majori în ceea ce priveşte naşterile premature şi, în strânsă legătură cu acestea, mortalitatea infantilă ”, afirmă Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Salvaţia Copiiiconsideră că, pentru a salva vieţile mamelor şi copiilor este necesar:
- Să fie asigurat integral costul planurilor de sănătate pentru mame, nou-născuţi şi copii, cu ţinte şi termene precise pentru a extinde şi întări forţa de muncă în domeniul sănătăţii şi pentru a îmbunătăţi colectarea de date în acest domeniu. Planurile trebuie să aibă obiective care privesc educaţia, pregătirea, legislaţia şi regulamentele, recrutarea, valorificarea şi angajarea, ca şi asocierea moaşelor şi a altor lucrători din domeniul medical.
- Să fie eliminate inegalităţile şi asigurată finanţarea pentru desfiinţarea barierelor în păstrarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor şi copiilor, înclusiv eliminarea taxelor de orice fel în acest domeniu. Asigurarea pentru femeile şi copiii din categoriile cele mai defavorizate şi marginalizate a accesului la îngrijiri de sănătate, eliminarea cauzelor inegalităţii prin angrenarea comunităţilor în sistemul naţional de sănătate.
Un rol important în prezervarea sănătăţii acestora îl au lucrătorii din domeniul medical şi moaşele. În acest sens, Salvaţi Copiii România se alătură cerinţelor formulate de Confederaţia Internaţională a Moaşelor, Salvaţi Copiii, care desfăşoară campania Every One la nivel mondial şi Alianţa Panglica Albă, în scopul reducerii mortalităţii mamelor şi copiilor.
Sursa: Salvati copiii