V-ati intrebat vreodata ce se intampla tunci cand o musca se aseaza pe mancare si daca este bine ca aceasta mancare sa mai fie consumata?
S-a efectuat un sondaj in urma caruia participantii au fost intrebati:
,,Daca va aflati intr-un restaurant, in urma caruiiteriu incetati sa mai consumati mancarea din farfurie> cand gasiti rozatoare, gandaci, muste, furnici sau serpi?”
Aproximativ 61% au afirmat ca ar renunta la mancare daca ar gasi gandaci in ea. Cercetatorii avertizeaza, insa, ca mustele imprastie de doua ori mai multi germeni.
Musca domestica este cunoscuta si ca musca de casa, una dintre cele mai raspandite specii de insecte din lume. Este asociata cu produsele animale in stadiul putrefactiei. Dupa ce-si depun ouale, apar viermii care-si croiesc drumul din materia organica prin consumarea ei. Musca adulta poate trai chiar si o luna si poate depune sute de oua in timp.
Mustele nu viziteaza doar sandvisurile proaspete ci petrec foarte multa vreme pe animale si plante in putrefactie. In aceste medii exista foarte multi patogeni si paraziti.
Mustele de casa nu musca. Spre deosebire de tantari, care transmit patogeni periculosi pentru oameni prin saliva lor, mustele ne infecteaza cu patogenii prezenti pe picioarele si corpul lor. Pe langa urmele lasate de acestea, mustele isi lasa si fecalele pe mancarea noastra.
De asemenea, ele si vomita pe ea.
Este bine sa nu se manance mancarea pe care s-a asezat o musca
Mustele se hranesc cu cele mai scarboase lucruri, defecatii, gunoi, carcase de animale putrede. O alta trasatura a mustelor este faptul ca nu pot mesteca, acestea elimina enzime pe mancare, care se dizolva si sunt absorbite.
Desi pare scarbos nu este acesta factorul de care oamenii ar trebui sa se teama.
In interiorul mustei raman virusi si bacterii care se raspandesc si imbolnavesc oamenii. Acestea au nevoie doar de o secunda pe mancare pentru a transfera germenii.
Printre bolile pe care le poate transmite musca se numara infectii oculare, infectii ale pielii si diaree.
In plus, mustele pot fi purtatoare ale unor larve de viermi paraziti.
Din cauza faptului ca mustele raspandesc boli grave precum holera, dizenterie, și febra tifoida, expertii ii sfatuiesc pe oameni sa nu continue sa manance mancarea pe care s-a asezat o musca.
Mai periculoase sunt mustele care se plimba minute in sir pe mancarea noastra defecand si vomitand pe ea. Cu cat trece mai mult timp, cu atat sunt sanse mai mari ca patogenii lasati in urma sa se dezvolte si sa se inmulteasca.
1 Comment
Pingback: La ce riscuri ne expunem cand mustele ne ating mancarea - Hyperflash