Aceste modificări apărute peste noapte atât la propriu cât şi la figurat au fost realizate fără consultarea niciunui reprezentant al medicilor specialişti, fără studii de impact prealabile sau orice alta argumentare solidă şi constituie un atac la sănătatea populaţiei.
Ambulatoriul de specialitate este singurul mecanism prin care pot fi scăzute cheltuielile din sistem, prin eliminarea internărilor nejustificate care încarcă inutil unităţile spitaliceşti şi produc costuri mult mai mari atât direct cât şi indirect prin creşterea costurilor sociale.
MS si CNAS distrug printr-o politică deliberata ambulatoriul de specialitate şi paraclinicul cand ar fi normal să le susţină şi să participe la dezvoltarea lor pentru scăderea costurilor şi eficientizarea gestionarii fondurilor. Astfel, apar avantaje necuvenite pentru persoanele interesate din posturile de conducere ale acestor structuri instituţionale. Vom căuta caştigătorii acestor măsuri pentru a aduce la cunoştinta publicului motivele pentru care sistemul sanitar este la pământ.
“Prin protocolul semnat reprezentantii CNAS au acceptat ca grupele de varsta 0-4 ani si peste 65 de ani sa aiba acelasi numar de puncte pe consultatie, la publicarea normelor nu s-a tinut cont de acest lucru. Este doar unul dintre aspectele negociate anterior, acceptate in urma unor motivari foarte riguros efectuate, ignorate complet in realizarea normelor. Sunt destule probleme pe care este necesar sa le solutionam, nu este acceptabil sa revenim in acelasi punct si sa nu se ia in considerare aspectele mentionate in protocoalele semnate.” precizeaza Cosmin Alexandrescu, presedinte Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulatoriu şi vicepreşedinte Alianţa pentru Sănătate din România.
“Contractul cadru pentru serviciile de sanatate si normele de aplicare ale acestuia pe anul 2011, asa dupa cum au fost impuse de CNAS, afecteaza grav in primul rand pacientii. Corpul medical, farmacistii, administratorii unitatilor medicale si pacientii in general, trebuie sa fie solidari in protestul impotriva unor dispozitii cu caracter distructiv al sistemului de sanatate din Romania. In ultimii ani, datorita iresponsabilitatii celor care guverneaza sistemul de sanatate, tot mai multi pacienti nu mai au acces la serviciile de sanatate, iar altii si-au pierdut viata. Demiterea conducerii CNAS este absolut necesara pentru prejudicierea grava a sistemul de sanatate. Daca Primul-Ministru nu va interveni in acest sens, va trebui sa-si asume intreaga raspundere pentru consecintele grave in ceea ce priveste sanatatea si viata romanilor.” menţionează Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor şi Secretar General Alianţa pentru Sănătate din România.
“Astazi suntem pusi intr-o situatie de ilegalitate fiind obligati de CNAS sa semnam acte aditionale la contractul pe 2010 cu normele de aplicare ale contractului pe 2011, publicate in Monitorul Oficial in data de 01.06.2011 si care nici macar nu au fost discutate in prealabil cu partile, fara sa se tina cont de consultarea asociatiilor medicale profesionale.” subliniază Rodica Tănăsescu, preşedinte Societatea Naţională a Medicinei de Familie şi vicepreşedinte Alianţa pentru Sănătate din România.
“Conditiile acordarii serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu si modalitatile de plata ale acestora sunt aproape imposibil de realizat de furnizorii de servicii acreditati. Tariful pe caz a fost diminuat cu aproape jumatate fata de suma de anul trecut, iar aceste tarife se aplica doar daca pentru fiecare caz sunt recomandate si efectuate minim 8 servicii din lista prevazuta in anexa nr. 24 la ordin. Sunt pacienti care au nevoie doar de o singura tehnica, de exemplu pansamentul unei escare multiple, pentru care poate beneficia de servicii medicale in valoare de aproximativ 9 lei. De asemenea, numarul de 90 de zile pe an sau 90 de zile o singura data in viata pentru ingrijirile paliative reprezinta o ingradire absoluta a drepturilor pacientilor, reprezentantii CNAS antepronuntandu-se din spatele unui birou asupra nevoilor reale ale unui pacient. ” precizeaza Mariuca Ivan, director general Fundaţia Crucea Alb-Galbenă şi vicepreşedinte Alianţa pentru Sănătate din România.
“Lipsa de dialog, voluntarismul manifestat de MS si de CNAS a condus la aceasta situatie dezastruoasa. Daca reprezentantii acestor doua institutii ar fi raspuns pozitiv numeroaselor noastre solicitari nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie de blocaj. Suntem convinsi ca adevarul nu este apanajul unei persoane numite politic pe o anumita functie ci rezultatul unui dialog real si deschis intre toate partile implicate. Domnul Ministru nu a raspuns sub nicio forma solicitarilor noastre sub rezerva ca nu are aceasta obligatie si programul Domniei Sale este foarte incarcat cu alte probleme mult mai importante decat dialogul cu partenerii sociali.” subliniaza Cristian Hotoboc, preşedinte Alianţa pentru Sănătate din România şi preşedinte PALMED.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala