Organizația Salvați Copiii România a donat un incubator performant Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu în valoare de 45.000 ron. Cu aceeași ocazie au fost donate un monitor performant și două pulsoximetre, echipamente vitale pentru nou-născuți, secției de neonatologie a SpitaluluSi Clinic Județean de Urgență Timișoara, în valoare de 22.655 ron.
Tot în această săptămână, spitalele din Sibiu, Arad, Petroșani, Hunedoara, Caransebeș și Reșita vor primi echipamente noi, astfel: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu va primi un incubator, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad va primi două monitoare de funcții vitale, Spitalul de Urgență Petroșani va primi un compresor aer medical, Spitalul Județean de Urgență Caransebeș va fi dotat cu un incubator și un monitor de funcții vitale, Spitalul Județean de Urgență Reșita va primi două pulsoximetre, un monitor de funcții vitale, iar Spitalul de Urgență Hunedoara va primi un incubator. Aceste echipamente au o valoare totală de 237.122 ron.
Rată a mortalității nou-născuți este de 9,3 la mie în Timiș
Deși mortalitatea infantilă în Timiș este în scădere față de anii ’90 când în acest județ se înregistra o rată de 25,8 de decese la o mie de nou-născuți vii, problema copiilor care nu supraviețuiesc după naștere rămâne majoră. Statisticile arată o rată a mortalității infantile de 9,3 la mie în acest județ, mai mare decât media națională de 9 la mie.
În secția de nou-născuți prematuri a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu, în 2013 au fost tratați 850 de copii, din care 60% au primit o șansă în plus la viață cu ajutorului incubatoarelor. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, o maternitate de nivel 3, au avut loc anul trecut 2195 nașteri, din care aproape 12 % premature, adică 254.
“Prematuritatea este încercarea majoră a oricărui medic format să lucreze cu nou-născuții, dar și cea mai frumoasă motivație pentru viețile fragile care sunt salvate. Ne bucurăm de acest sprijin în baza căruia, începând de astăzi, pe lângă toată grijă pe care o primesc din partea cadrelor medicale, pacienții noștri vor beneficia și de echipamente performante”, a declarat Mihai Gafencu, medic primar pediatru, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis ?urcanu Timișoara
“Până acum am reușit să salvăm împreună 3.600 nou-născuți cu echipamentele donate. Cu ceea ce vom oferi în 2014 vom ajuta la salvarea a altor 5.400 de bebeluși. Este nevoie de ajutorul oamenilor și al companiilor în continuare. Suportul oferit de Dorna ne-a ajutat să dublăm numărul echipamentelor donate. Trebuie să continuăm. România pierde aproximativ 1.800 de nou-născuți anual, majoritatea în primele zile de viață”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii.
Acțiunea de la Timișoara face parte din seria dotărilor asumate de Salvați Copiii pentru modernizarea a 28 maternități și secții de nou-născuți din țară. Datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar și a companiilor, 2.074.000 de lei vor fi investiți în dotarea secțiilor de nou-născuți din: Pitești, Bacău, Brașov, 3 maternități din București, Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iași, Hârlău, Târgu-Mureș, Roman, Piatra-Neamț, Petroșani, Ploiești, Sibiu, Botoșani, Vatra-Dornei, Arad, 2 secții de nou-născuți în Timișoara, Vaslui, Focșani, Cluj-Napoca și dezvoltarea de programe de educație și suport pentru 5.000 de mame și copii din comunități defavorizate.
sursa: http://www.agerpres.ro/