Printre alimentele cu un efect puternic protector pentru inima se remarca nucile “romanesti”. Relatarile istorice despre consumul lor dateaza de mii de ani, ca facand parte din dieta mediteraneeana, care este apreciata de comunitatea medicala pentru efectele benefice asupra sanatatii in general si asupra inimii, in particular.
Nuci – valori nutritionale
Nucile sunt extrem de concentrate caloric, continand niveluri ridicate de grasimi sanatoase, vitamina B6 si oligoelemente cum ar fi zincul, cuprul si manganul. Grasimile din nuci sunt formate in principal din acizi grasi nesaturati si lecitina. Printre acizii grasi care se regasesc in nuci, se remarca acidul linoleic, care nu trebuie sa lipseasca din organism la nicio varsta. Acesta scade nivelul colesterolului si este implicat in formarea tesutului nervos si in intarirea sistemului imunitar prin contributia la producerea de anticorpi. Acidul linolenic este un acid gras omega-3, identic cu cel care se gaseste in peste, cu acelasi efect de reducere al colesterolului si al trigliceridelor, previne formarea de cheaguri de sange si opreste procesele inflamatorii. Nucile sunt una dintre cele mai bune surse vegetale de acid linolenic.
Nuci – recomandari
Nucile sunt recomandate si in dieta diabeticilor, deoarece contin carbohidrati in cantitate mica, aproximativ 14%. Proteinele din nuci sunt de inalta calitate, insa deficitare in aminoacidul metionina. Prin asocierea lor cu cereale integrale (grau, ovaz, orez, etc.), masa devine completa, deoarece acestea din urma sunt deficitare in lizina si treonina, care se afla din abundenta in nuci.
Nucile sunt o sursa foarte buna de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6), vitamina A si E. Vitamina B1 este necesara, printre altele, pentru buna functionare a inimii si pentru echilibrul sistemului nervos. Vitamina B6 este, de asemenea, implicata in buna functionare a creierului si in producerea de celule rosii in sange.
Mineralele gasite in cantitati semnificative in nuci sunt potasiul, fosforul care, si datorita cantitatii reduse de sodiu, contribuie, de asemenea, la sanatatea cardiovasculara. Alte minerale importante sunt fierul, magneziul si calciul. Printre oligoelementele de prima importanta care se gasesc in nuci sunt mai ales zincul – necesar pentru mentinerea sanatii, in special a creierului, prostatei, muschilor scheletici, oaselor, ficatului si rinichiului, unde se si gaseste in cantitati mari. Zincul are un rol important in cresterea imunitatii, actionand ca un antioxidant. Un alt oligomineral important este cuprul, care faciliteaza absorbtia fierului in intestine, ajutand astfel la prevenirea anemiei. Manganul, un micromineral esential pentru om, se gaseste in cantitate mare in nuci. Acesta actioneaza ca antioxidant, ajuta la activarea enzimelor necesare pentru utilizarea corecta a biotinei, a vitaminei B1 si a vitaminei C in corp, fiind, de asemenea, necesar pentru structura normala a tesutului osos si in formarea de tiroxina, hormononul principal al glandei tiroide. Manganul ajuta la ameliorarea oboselii, la reflexele musculare, la prevenirea osteoporozei, la imbunatatirea memoriei si reduce iratibilitatea nervoasa.
Datorita acestei compozitii nutritionale deosebite, nucile au urmatoarele aplicatii terapeutice: in boala coronariana, hipercolesterolemie, insuficienta cardiaca, angina pectorala, la persoanele cu risc de atac de cord sau la cele care au suferit unul, tulburari nervoase (iritabilitate, depresie, stres, epuizare nervoasa), disfunctii sexuale si sterilitate, diabet.
Nucile – mod de introducere in alimentatie:
- Crude si intregi: nucile trebuie mestecate temeinic pentru a se insaliva foarte bine. Pentru activarea enzimelor, o digestie mai buna si o biodisponibilitate crescuta se recomanda hidratarea lor in jur de 8 ore;
- Macinate: nucile macinate sunt asimilate usor de cei cu dificultati de masticatie, de copii si varstnici;
- Gatite: se pot face foarte multe mancaruri vegetariene delicioase cu nuci, precum sarmale, chiftele sau deserturi fara foc/raw vegane, precum si traditionalele placinte/prajituri cu nuca;
- Ulei de nuca: este foarte aromat, hranitor si poseda, asemenea nucilor, multiple beneficii pentru sanatate. Datorita cantitatii de acizi grasi nesaturati, este bine sa fie tinut la frigider sau intr-un loc racaros si intunecat si sa fie consumat cat mai repede. A nu se folosi la gatit.
Cantitatea recomandata este de cel putin un pumn de nuci pe zi (aprox. 25 g). In functie de varsta si necesitate, aceasta poate creste.
Cu respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/