Premiera medicală aparţine Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi se referă la intervenţia chirurgicală în cazul arterelor carotide, principalele vase de sânge care irigă creierul. Noua metodă , numită endarterectomie carotidiană prin eversie, se deosebeşte de cea clasică prin faptul că reduce la minimum timpul în care creierul este privat de sânge, diminuând considerabil riscul unor complicaţii sau apariţiei unui accident vascular, care poate pune în pericol viaţa pacienţilor, dupa cum precizează specialiştii în chirurgie vasculară.
Ateroscleroza este o afecţiune care provoacă îngustarea arterelor carotide, fapt care poate duce la accident vascular cerebral, urmat de paralizie sau chiar moarte. Dacă îngustarea principalelor vase de sânge care irigă creierul ar putea fi recunoscută şi tratată la timp, un sfert dintre accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite. Principalul avantaj al noii tehnici folosite de medicii de la Chirurgie Vasculară, este timpul scurt în care creierul este privat de sânge şi diminuarea riscului instalării unui accident vascular ischemic.
Pentru a spori siguranţa acestor intervenţii chirurgicale, Clinica a achizitionat prin intermediul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor-Babeş” din Timişoara, un sistem de monitorizare a circulaţiei cerebrale în timpul operaţiilor şi în perioada postoperatorie. Aparatul, denumit INVOS (In Vivo Optical Spectroscopy) emite unde infraroşii prin intermediul unor electrozi plasaţi pe fruntea pacientului. “Valorile înregistrate de aparat reprezintă saturaţia creierului cu oxigen şi sunt distincte pentru fiecare emisferă cerebrală. Scăderea saturaţiei oxigenului semnifică alterarea circulaţiei cerebrale şi permite echipei anestezico-chirurgicale să intervină instantaneu în situaţii critice, evitând astfel instalarea unui accident vascular ischemic. Monitorizarea în timp real a perfuziei cerebrale este utilă nu numai în chirurgia carotidiană, dar şi în chirurgia vaselor abdominale sau a membrelor inferioare”, precizează prof.dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara.
Carotidele au două zone sensibile, de fiecare parte a gâtului; sinusul carotidian, care intervine în reglarea tensiunii arteriale şi corpusculul carotidian, sau glomusul carotidian, care joacă un rol important în reglarea saturării în oxigen a sângelui şi în funcţionarea respiraţiei. Intreruperea tranzitorie a circulaţiei într-o arteră carotidă poate provoca un accident ischemic tranzitoriu (AIT). Ocluzia uneia dintre aceste artere poate antrena un accident vascular cerebral (AVC).
Autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala