In Romania cancerul de san reprezinta o problema majora de sanatate publica, fiind prima cauza de mortalitate (8,68%) pentru femeile din grupa de varsta 15-49 ani.
Depistarea precoce a cancerului de san va poate salva viata!
Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer invaziv la femei. De asemenea, este o cauză principală a deceselor prin cancer în rândul femeilor.
Progresele în depistarea și tratamentul cancerului de sân au îmbunătățit dramatic ratele de supraviețuire. În general, rata cancerului de sân a scăzut cu aproximativ 40% între 1989 și 2017.
Un studiu din 2019 a arătat, totuși, că rata în Statele Unite ar putea să nu mai scadă la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani.
Societatea Americană de Cancer (ACS) raportează că:
- Există peste 3,8 milioane de supraviețuitori ai cancerului de sân în S.U.A.
- Șansa de a muri din cauza cancerului de sân este de aproximativ 1 din 38 (2,6%).
- Aproximativ 281.550 de cazuri noi de cancer mamar invaziv vor fi diagnosticate până la sfârșitul anului 2021
- Aproximativ 43.600 de decese din cauza cancerului de sân ar putea avea loc până la sfârșitul anului 2021
- Conștientizarea simptomelor și nevoia de screening este cheia în reducerea riscului de mortalitate.
În cazuri rare, cancerul de sân poate afecta și bărbații. Acest articol se va concentra pe cancerul de sân la femei.
Cancerul de san – Simptome
Primul simptom al cancerului de sân este, de obicei, o zonă de țesut îngroșat la sân sau un nodul la sân sau la axilă.
Alte simptome includ Sursă de încredere:
- durerea la axilă sau la sân nu se modifică odată cu ciclul lunar
- sâmburi, ca suprafața unei portocale, sau modificări de culoare, cum ar fi roșeața pielii sânilor
o erupție cutanată în jurul sau pe un mamelon - scurgeri dintr-un mamelon, care poate conține sânge
- un mamelon scufundat sau inversat
- o modificare a dimensiunii sau formei sânului
- descuamarea, descuamarea sau descuamarea pielii sânului sau mamelonului
Majoritatea nodulilor la sân nu sunt canceroase. Cu toate acestea, oricine observă un nodul la sân ar trebui să îl verifice de către un profesionist din domeniul sănătății.
Cancerul de san – Cauze
După pubertate, sânii unei femei sunt formați din grăsime, țesut conjunctiv și mii de lobuli. Acestea sunt glande minuscule care pot produce lapte. Tuburile minuscule, sau conductele, transportă laptele spre mamelon.
Cancerul de sân se dezvoltă ca urmare a mutațiilor genetice sau a leziunilor ADN-ului. Acestea pot fi asociate cu expunerea la estrogen, cu defecte genetice moștenite sau cu gene moștenite care pot provoca cancer, cum ar fi genele BRCA1 și BRCA2.
Când o persoană este sănătoasă, sistemul său imunitar atacă orice ADN sau excrescențe anormale. Când o persoană are cancer, acest lucru nu se întâmplă.
Ca urmare, celulele din țesutul mamar încep să se înmulțească necontrolat și nu mor ca de obicei. Această creștere excesivă a celulelor formează o tumoare care privează celulele din jur de nutrienți și energie.
Cancerul de sân începe de obicei în căptușeala interioară a canalelor de lapte sau în lobulii care le alimentează cu lapte. De acolo, se poate răspândi în alte părți ale corpului.
Cancerul de san – Etape
Un medic determină stadiul cancerului în funcție de dimensiunea tumorii și dacă s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte părți ale corpului.
Există diferite moduri de a stadializa cancerul de sân. Unul include etapele 0–4 cu subcategorii la fiecare etapă. Mai jos, descriem fiecare dintre aceste etape principale. Substadiile pot indica caracteristici specifice ale unei tumori, cum ar fi statutul receptorului HER2.
Etapa 0: Acesta se mai numește și carcinom ductal in situ. Celulele canceroase sunt doar în canale și nu s-au răspândit la țesuturile din jur.
Etapa 1: În acest stadiu, tumora măsoară până la 2 centimetri (cm). Nu a afectat niciun ganglion limfatic sau există grupuri mici de celule canceroase în ganglioni limfatici.
Etapa 2: Tumoarea are 2 cm diametru și a început să se răspândească la ganglionii din apropiere sau are 2-5 cm diametru și nu s-a extins la ganglionii limfatici.
Etapa 3: Tumoarea are o lungime de până la 5 cm și s-a răspândit la mai mulți ganglioni limfatici sau tumora este mai mare de 5 cm și s-a extins la câțiva ganglioni limfatici.
Etapa 4: Cancerul s-a răspândit la organe îndepărtate, cel mai adesea la oase, ficat, creier sau plămâni.
Cancerul de san – Factori de risc
Următorii factori fac dezvoltarea cancerului de sân mai probabil, iar unii pot fi preveniți.
Vârstă
Riscul de cancer de sân crește odată cu vârsta. La 20 de ani, șansa de a dezvolta cancer de sân în următorul deceniu este de 0,06%. Până la vârsta de 70 de ani, această cifră ajunge la 3,84%.
Genetica
O persoană cu anumite mutații în genele BRCA1 și BRCA2 are o șansă mai mare de a dezvolta cancer de sân, cancer ovarian sau ambele. Oamenii moștenesc aceste gene.
Mutațiile genei TP53 au, de asemenea, legături cu riscul crescut de cancer de sân.
Dacă o rudă apropiată are sau a avut cancer de sân, șansa unei persoane de a dezvolta cancer de sân crește.
Ghidurile actuale Sursa de încredere recomandă ca oamenii să primească teste genetice dacă au antecedente familiale de cancer mamar, ovarian, trompelor uterine sau peritoneal.
Oamenii ar trebui să primească, de asemenea, această testare, arată ghidurile, dacă există antecedente de cancer de sân legate de mutațiile genei BRCA1 sau BRCA2 în strămoșii lor. Acest lucru se aplică oamenilor, de exemplu, cu ascendență evreiască ashkenazi.
Antecedente de cancer de sân sau noduli la sân
O persoană care a avut cancer de sân are mai multe șanse să îl dezvolte din nou decât o persoană fără antecedente de boală.
Apariția unor tipuri de umflături necanceroase la sân crește riscul de a dezvolta cancerul mai târziu. Exemplele includ hiperplazia ductală atipică sau carcinomul lobular in situ.
Persoanele cu antecedente de cancer mamar, ovarian, trompelor uterine sau peritoneal ar trebui să-și întrebe medicii despre testarea genetică.
Țesut mamar dens
Țesutul mamar dens este mai probabil să fie asociat cu un diagnostic de cancer de sân.
Expunerea la estrogeni și alăptarea
Expunerea prelungită la estrogen pare să crească riscul de cancer de sân.
Această expunere ar putea presupune începerea perioadelor de la o vârstă fragedă sau intrarea târzie la menopauză. Între aceste perioade, nivelurile de estrogen din organism sunt mai mari.
Alăptarea, în special de peste 1 an, pare să reducă riscul de a dezvolta cancer de sân. Acest lucru se poate datora scăderii expunerii la estrogeni care urmează sarcinii și alăptării.
Greutate corporala
Obezitatea după menopauză poate contribui la o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de sân, posibil din cauza nivelului crescut de estrogen. Aportul ridicat de zahăr poate fi, de asemenea, un factor.
Consumul de alcool
Consumul regulat de cantități mari de alcool pare să joace un rol în dezvoltarea cancerului de sân.
Potrivit sursei de încredere a Institutului Național al Cancerului (NCI), studiile au constatat în mod constant că femeile care consumă alcool au un risc mai mare de cancer de sân decât femeile care nu consumă alcool. Și cei care beau niveluri moderate până la mari au un risc mai mare decât femeile care beau mai puțin.
Expunerea la radiații
Tratamentul cu radiații pentru un alt cancer poate crește riscul de a dezvolta cancer de sân mai târziu în viață.
Cancerul de san – Tratament
Cea mai eficientă abordare depinde de mai mulți factori, printre care:
- tipul și stadiul cancerului
- sensibilitatea la hormoni
- vârsta persoanei, starea generală de sănătate și preferințele persoanei
Principalele opțiuni de tratament includ:
- terapie cu radiatii
- interventie chirurgicala
- terapie biologică sau terapie medicamentoasă țintită
- terapie hormonală
- chimioterapie
Cancerul de san – Prevenirea
Nu există nicio modalitate de a preveni cancerul de sân. Cu toate acestea, o persoană poate lua măsuri pentru a-și reduce semnificativ riscul.
Acestea includ:
- limitarea consumului de alcool, pentru persoanele care beau
- având o dietă sănătoasă, cu multe fructe și legume proaspete
făcând suficient exercițiu - menținerea unui indice de masă corporală moderat
O persoană care are în vedere utilizarea terapiei de substituție hormonală după menopauză ar putea dori să discute acest lucru cu un profesionist din domeniul sănătății.
Pentru persoanele cu risc crescut de cancer mamar, intervenția chirurgicală preventivă este, de asemenea, o opțiune.
1 Comment
Pingback: Octombrie: Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului de San • VoxMedical | Viata si sanatate