Datele obtinute din Africa de Sud, potrivit carora varianta Omicron cauzeaza forme mai usoare ale bolii sunt imbucuratoare, insa tulpina a infectat pana acum in mare parte tinerii, care, de obicei fac forme mai putin severe de COID-19. Aceasta este atentionarea venita din partea lui Abdi Mahamud, managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS.
“Cu totii ne dorim ca aceasta varianta sa fie mai blanda, dar pana acum varianta Omicron a prioritizat doar persoanele tinere. Nu stim cum va evolua aceasta tulpina in raport cu populatia in varsta, cu cei vulnerabili. Suntem optimisti, dar nu cred ca ar trebui sa ne bazam prea multe pe datele care vin din Africa de Sud”, a declarat Abdi Mahamud.
Anticorpi dobanditi din infectarile anterioare
Un alt oficial OMS atrage atentia ca o mare parte a populatiei Africii de Sud a dezvoltat deja un numar ridicat de anticorpi in urma infectarilor anterioare. Asta poate face ca varianta Omicron sa para mai blanda decat in randul populatiilor neifectate care nu au dezvoltat anticorpi.
Reprezentantii OMS mai spun ca in unele tari europene, spitalizarile au inceput sa cresca din nou. Insa, specialistii nu stiu inca daca aceste forme grave au fost cauzate de varianta Omicron sau Delta.
Specialistii avertizeaza ca raspandirea rapida a Omicron ar putea duce la cresterea numarului persoanelor care vor avea nevoie de spitalizare in perioada urmatoare, cu precadere in randul varstnicilor.
In valul Omicron, rata deceselor din spitale este 4,5% din totalul infectarilor, fata de 21% in valurile anterioare. Internarile in sectiile de ATI sunt de 1% in aceasta perioada, fata de 4,3% in celelalte valuri. De asemenea, aproximativ 45% dintre pacientii infectati cu coronavirus au avut nevoie de oxigen suplimentar, fata de peste 99% in mijlocul primului val din Africa de Sud.
1 Comment
Pingback: OMS atentioneaza ca nu exista inca certitudinea ca Omicron determina forme mai usoare ale bolii • VoxMedical | Viata si sanatate