Onicomicoza este o infectie fungica a unghiei. Onicomicoza este cea mai frecventa boala a unghiilor si constituie aproximativ o jumatate din toate anomaliile unghiilor. Onicomicoza poate afecta unghiile de la picioare sau unghiile de la mana, dar infectiile la picioare sunt deosebit de frecvente. Aceasta apare la aproximativ 10% din populatia adulta.
Cuprins:
Onicomicoza – semne si simptome
Cel mai frecvent simptom al unei infectii fungice este culoarea unghiei care devine decolorata si ingrosata. Ea poate avea urmatoarele culori: alb, negru, galben sau verde. Pe masura ce infectia progreseaza unghiile pot deveni fragile, rupanduse usor. Daca este lasata netratata, pielea din jurul unghiei se poate inflama si poate deveni dureroasa. Deasemenea, unghia ar putea avea pete albe sau galbene sau pielea din jurul unghiei poate deveni solzoasa, avand si un miros neplacut. De obicei, onicomicoza nu prezinta nici o durere sau alte simptome corporale, cu exceptia cazului in care afectiunea este severa. Oameni cu onicomicoza pot prezenta probleme semnificative psihosociale datorita aspectului unghiei, in special atunci cand degetele – care sunt intotdeauna vizibile – afecteaza unghiile de la picioare.
Onicomicoza – cauze
Cauza principala a onicomicozei sunt agenti patogeni care includ dermatofite, candida, si mucegaiuri nondermatophytice.
Dermatofitele sunt ciupercile care sunt responsabile cel mai frecvent pentru onicomicoza in tarile occidentale temperate.
Candida si mucegaiurile nondermatophytic sunt mai frecvente intalnite in zonele tropicale si subtropicale, cu un climat cald si umed.
Dermatofitele dintre care Trichophyton rubrum este cel mai comun dermatofit implicat in onicomicoza. Alti dermatofiti care pot fi implicate sunt: T. interdigitale, Epidermophyton floccosum, T. violaceum, Microsporum gypseum, T. tonsurans, T. soudanense
Varsat inaintata este factorul de risc cel mai frecvent pentru onicomicoza datorita circulatiei diminuate de sange, iar unghiile care cresc mai lent si se ingrosa, crescand susceptibilitatea la infectii.
Onicomicoza tinde sa afecteze barbatii mai des decat femeile, si este asociat cu un istoric familial de aceasta infectie. Alti factori de risc includ transpirat puternic, fiind intr-un mediu umed sau umed, psoriazis, persoanele care poarta sosete si pantofi, care impiedica ventilatia si nu absorb transpiratia, merge descult in locuri publice umede, cum ar fi piscine, sali de sport si cabine de dus, unghii deteriorate, sau alte infectii, si care au diabet, probleme de circulatie, ceea ce poate duce, de asemenea, la temperaturi mai mici periferice la maini si picioare, sau un sistem imunitar slabit.
Onicomicoza – diagnostic
Pentru a evita diagnosticarea gresita ca psoriazisul unghiilor, dermatita de contact, tumori ale unghiilor, cum ar fi melanomul , traumatisme, sau sindromul unghiilor galbene, confirmarea de laborator este necesara.
Exista patru tipuri clasice de onicomicoza:
- Onicomicoza subunguala distala este cea mai comuna forma si este de obicei cauzata de Trichophyton rubrum, care invadeaza patul unghial si partea inferioara a unghiei
- Onicomicoza superficiala Alba (WSO) este cauzata de invazia fungice de straturile superficiale ale unghiei pentru a forma “insule albe” de pe placa unghiei. Acesta reprezinta doar 10 la suta din cazuri de onicomicoza. In unele cazuri, WSO este un diagnostic gresit de “granulatii de keratina”, care nu sunt o ciuperca, dar o reactie la lac de unghii, care poate provoca unghiile de a avea un aspect alb cretos. Un test de laborator ar trebui sa fie efectuat pentru a confirma.
- Onicomicoza subunguala proximala este penetrarea fungica a unghiei nou formata prin proximala unghiei. Este putin o forma mai putin comuna la persoanele sanatoase, dar se gaseste mai frecvent atunci cand pacientul este imunocompromis.
- Onicomicoza candidozica este invazia specii de Candida, de obicei, apar la persoanele care cufunda frecvent mainile in apa. Acest lucru duce la infectia unghiilor sau traumatism.
Onicomicoza – tratament
In aproximativ jumatate din cazuri de onicomicoza ciuperca unghiilor suspectate, nu exista de fapt nici o infectie fungica, doar unghii deformare. Din cauza acestui fapt, o confirmare de infectie fungica ar trebui sa preceada inainte de a incepe un tratament. Evitarea administrarii terapiei antifungice orale la persoanele fara confirmarea infectie este o preocupare deosebita din cauza efectelor secundare ale tratamentului.
Tratamentul onicomicozei este o provocare, deoarece infectia este incorporata in unghie si este dificil de realizat. Este posibil ca tratamentul sa dureze un an sau mai mult, din moment ce unghia trebuie sa creasca si sa inlocuiasca in intregime unghia infectata.
Medicamente
Cele mai multe tratamente sunt medicamente antifungice topice sau orale. Medicamentele orale includ: terbinafina (76% eficienta), itraconazol (60% eficacitate) si fluconazol (48% eficacitate). Terbinafina orala este mai bine tolerata decat itraconazolul. Pentru onicomicoza alba superficiala se recomanda mai degraba tratamentul sistematic decat tratamentul topic.
Tratamentele topice trebuie sa fie aplicate in fiecare zi pentru perioade lungi de timp (cel putin 1 an).
Alte terapii
Scoaterea partii afectate a unghiei in timpul tratamentului poate imbunatati rezultatele.
Unele persoane cu onicomicoza considera eficient tratamentul adjuvant cu ulei din frunze de ceai verde, acesta fiind folosit si in profilaxia ciupercii piciorului la atlet. Produsele cu ceai verde, sunt folosite de asemenea in tratamentul arsurilor minore, acneei, infectiilor fungice unghiale minore, infectiilor micotice vaginale si problemelor respiratorii (in ultimul caz este folosit sub forma infuziilor nazale). Eficienta uleiului de ceai verde nu este dovedita pe deplin in cazul onicomicozei.
Prognoza
Ca urmare a reaparitiei onicomicozei dupa un tratament eficace este comun (10-50%). Ciuperca unghiilor poate fi dureroasa si poate provoca deteriorarea permanenta a unghiilor. Aceasta poate duce la alte infectii grave daca sistemul imunitar este suprimat datorita medicamente, diabet sau alte conditii.
Riscul este mai grav pentru persoanele cu diabet zaharat si cu un sistem imunitar slabit de leucemie sau SIDA, sau medicamente dupa transplant de organe.
Persoanele care au diabet un sunt la risc ridicat de celulita, de infectie bacteriana potential grava, orice prejudiciu relativ minor la picioare, inclusiv o infectie fungica a unghiei, poate duce la complicatii mai grave.
Osteomielita (infectie a osului) este o alta complicatie rara.
Epidemiologie
Un sondaj din 2003 de boli ale piciorului in 16 tari europene, a constatat onicomicoza a fi cea mai frecventa infectie fungica a piciorului si se estimeaza ca prevalenta acestuia este la 27%.
Onicomicoza afecteaza aproximativ o treime din diabetici si este de 56% mai frecvent la persoanele care sufera de psoriazis.