Peste 30 de medici din vestul tarii au luat parte la finalul lunii februarie la intalnirea informala organizata de Opticlass Timisoara pe tema Noutati in glaucom.
“In primul rand aceasta intalnire informala s-a vrut o reajustare a pozitiei noastre fata de aspectele promovate de Societatea Europeana si Academia Americana de Oftalmologie, pentru ca acceptiunea despre glaucom, diagnosticul si mai ales progresele glaucomului vizeaza cateva lucruri care sunt si noi si destul de greu de detectat , as putea spune chiar, in absenta unei tehnologii actuale este imposibil de a fi relevate.”, a spus dr. Augustin Ivanescu, Centrul Medical Opticlass Timișoara.
Necesitatea de a diagnostica un glaucom in faza precoce
“Ideile sunt mai vechi. Problema punerii lor in practica este deficitara, pentru ca, asa cum spuneam dotarea cabinetelor cu asemenea tehnologii nu este intotdeauna posibila. Existenta unui tomograf cu analiza amanuntita a capului nervului optic, a soft-ului de analiza a campurilor vizuale foarte amanuntite, a aparatelor de inregistrare a imaginii , de asemenea, foarte sofisticate si costisitoare, nu este chiar la indemana tuturor si, ca atare, devine dificil pentru marea majoritate a oftalmologilor de a diagnostica un glaucom in fazele precoce sau de a evidentia progresia acestuia.”, a spus dr. Augustin Ivanescu, Centrul Medical Opticlass Timișoara.
“Am lansat de curand pe piata Glaucoma Module Premium Edition, care ruleaza pe platforma Spectralis, care aduce noi moduri de a investiga detectia timpurie si progresia glaucomului. De asemenea, furnizam cea mai noua tehnologie si cele mai bune masini de pe piata.”, a spus Marius Nastasescu, application specialist.
Avantajele prezentate de o aparatura noua si complexa sunt importante atat pentru medic cat si pentru pacient, deoarece ea permite o detectie cat mai precoce a aparitiei glaucomului si o posibilitate de a trata, chiar inaintea aparitiei problemelor efective, modificarilor structurale.
“Solutia vine tot ca o exemplificare din vest, la fel cum au reusit oftalmologii germani sa se conglomereze pe cateva aparate care sunt suficiente pentru a sustine activitatea a zeci si zeci si zeci de cabinete, pentru a avea acces la aceasta tehnologie care, repet, destul de costisitoare, insa este indispensabila intr-un act medical decent.”, a spus dr. Augustin Ivanescu, Centrul Medical Opticlass Timișoara.
Un tomograf, o topografie a capului nervului optic, o fotografie performanta a capului nervului optic si evidentierea structurilor care fac obiectul evidentierii progresiei glaucomului , dar mai ales elementele de diagnostic incipient, care au uneori o conotatie foarte, foarte grava necesita in mod obligatoriu aceste dotari, iar colaborarea mai apropiata ar aduce beneficii tuturor.
“Cred ca este binevenita o asemenea prezentare, un asemenea curs. E adevarat, tema abordata este extrem de vasta si punctele care au fost mentionate astazi ridica intrebari complementare, insa , per total aspectele mentionate sunt importante atat din punctul de vedere al recapitularii notiunilor de baza in ceea ce priveste aceasta boala, glaucomul, extrem de des intalnita, dar mai ales cea de-a doua parte a prezentarii, care aduce in obiectiv tehnicile moderne de investigatie, pe care medicii din partea de vest a tarii ar trebui sa le cunoasca, sa stie ca avem la dispozitie in armamentalul nostru aceste metode de investigatie. Consider ca este extrem de util si pentru medicii tineri sa participe la asemenea prezentari. De asemenea, pe langa boala glaucomatoasa sper ca in viitor domnul doctor Ivanescu sa prezinte si alte teme de actualitate. Dar cred ca elementul cheie este reprezentat de cunoasterea acestor tehnologii noi, acestor tehnologii extreme de precise, care ne permit cuantificarea, dar si stadializarea si urmarirea aspectelor evolutive ale bolii.”, a spus dr. Nicolae Sebastian On, medic specialist oftalmolog
“In opinia mea sunt importante astfel de intalniri pentru ca ne ajuta sa ne solidificam cunostintele in domeniu, sa cunoastem ceea ce a aparut nou in oftalmologie si, de asemenea, sa socializam cu colegii.” a spus dr. Andreea Alexandra Ionescu, medic rezident
Opticlass Timisoara pregateste in urmatoarele saptamani prezentari referitoare la retinopatia diabetica si keratoconus.
autor: DELIA SESCU BARBU