Oreionul este o boala a copilariei, varsta predominanta este aceea cand copilul intra in colectivitate, 3-4 ani sau 7 ani. Desi nu are tratament specific si in maximum o saptamana evolutia este favorabila, pot aparea si complicatii, printre care si meningita, insa, o forma usoara, fara sechele.
Cuprins:
Oreionul – cauze
Oreionul este o boala a copilariei care se transmite pe cale respiratorie, ajunge in faringe de unde se propaga in organele grandulare.
Oreionul – simptome
Dupa ce ai luat contact cu virusul exista riscul de a dezvolta anumite manifestari. Cea mai frecventa este afectarea glandelor salivare. Initial apare pe o parte, dar dupa doua trei zile se bilateralizeaza. Este o boala care se autolimiteaza, nu are tratament specific, si in decurs de o saptamana, evolutia este favorabila. In cazul in care virusul de la nivelul faringelui penetreaza in alte organe poate da pancreatita.
O alta manifestare a bolii este orhita sau ovarita care de obicei este unilaterala, dureroasa, insotita de toate semnele inflamatiei si care in 3-5 zile cedeaza.
Popular, lumea este speriata pentru ca a auzit ca exista riscul de sterilitate. Cand este unilaterala mai rar apare sterilitatea. Daca in schimb este bilaterala, exista acest risc de a produce sterilitate. O alta complicatie este meningita. Este vorba de o meningita usoara, fara sechele, care se manifesta cu dureri de cap, uneori fara manifestari si apare un nou puseu de febra.
Oreionul – prevenire
In prezent, boala poate fi prevenita, vaccinul se face impreuna cu cel pentru rujeola si rubeola si are o valabilitate intre 10 si 15 ani, dupa care, se poate face revaccinare. Totusi, important este si regimul alimentar.
Oreionul – tratament
Este nevoie de un regim alimentar, se folosesc alimente care nu stimuleaza saliva, cum este, de exemplu, lamaia sau alimente acre, pentru ca acestea stimuleaza secretiile salivare si neputandu-se scurge intr-un flux normal creste tumefierea, durerea si senzatia neplacuta. In caz de pancreatita, este regim special pentru pancreatita.
In cazul bolilor contagioase, se impune izolarea la domiciliu pentru a nu intra in contact cu alte persoane pentru a contacta alte boli, imunitatea fiind scazuta, si totodata sa nu contaminezi alte persoane.
autor: Liana Gorun