Otita este o problemă de sănătate, frecvent întâlnită la copiii cu vârsta sub cinci ani. Durerea, la nivelul urechii și febra, fac parte din simptomele clare ale otitei, boală care apare întotdeauna după un puseu de secreții nazale. Incorect sau insuficient curățați, mucii declanșează otita, iar aceasta se poate manifesta sub diferite forme.
“Otitele medii acute sau cronice fac parte din patologia frecventă a copilului mic din colectivitate, școlar sau preșcolarul mic, foarte frecvent întâlnită. Din literatură știm că cel puțin 80 la sută, marea majoritate a copiilor, fac un puseu de otită acută, până la vârsta de cinci ani. Deci, suntem avertizați cu frecvența acestei patologii. Și ce vrem să avertizăm sunt primele semne care trebuie să ne atragă atenția și, mai ales, ceea ce ar putea să facă părinții la domiciliu, până la primul punct de prim ajutor, medicul de familie sau medicul specialist. Deci, otita medie acută – că este catarală, că este seroasă, care este mai puțin dramatică, deci ne referim la cea catarală – se caracterizează prin durere, durere pe care o localizează copilul la nivelul urechiușii. Deci, cei care pot să vorbească și spun “Mama, mă doare urechea”, sau se trezesc noaptea din somn cu acel țipăt și se zvârcolesc și își freacă urechiușa, un croșet febril, care poate fi mai mare sau mic, întotdeauna după un puseu de muculeți, deci după o rinită, deci avertisment mare când avem secrețiile nazale care pot fi mai clare sau mai puțin clare, colorate galben-verzui, să avem grijă de toaleta nasului, care poate fi făcută foarte simplu la bebeluși, cu batista bebelușului, cu aparatul de aerosoli, să ne înmoaie secrețiile, sau la copilul care a învățat suflatul nasului, să fie practicat constant, regulat și mult mai frecvent în perioadele în care ei au patologii acute nazale. Deci, prima concluzie este că o patologie otică la copii este consecința unei patologii, în mare majoritate nazală. Deci avertisment când avem secreții nazale, să fim atenți la urechiușă, să nu facem. Cum? Avem grijă de acele secreții nazale”, spune dr. Dorinela Zaboș, medic primar ORL.
Conform acesteia,
“ tratamentul care se impune, pe lângă igiena locală, sunt antiinflamatoriile, deci să scădem croșetul febril, inflamația. Dacă este o componentă alergică, și foarte frecvent sunt, și începe primăvara și puseele care sunt rinitele alergice cu consecința de otita seroasă cronică la copiii mai mărișori, antialergicele, dezinfectantele nazale, care să dezobstrueze fosele nazale, mucolitic sub toate tipurile de forme, să muiem acele secreții și, doar și doar la indicația medicului – și special aș dori să recomand și colegilor pediatrici, să trimită cazurile la ORL-ist, pentru că nu neapărat că știm mai mult, avem cu ce să facem și putem să-I urmărim mai bine. Antibioticul, doar la recomandarea medicului ORL-ist. Tipurile de antibiotic sunt diverse, în funcție de tipul de cultură, dacă noi reușim să facem o timpanotomie, o paracenteză, deci să deschidem urechiușa, dacă este supurată, sau după tipurile, după spectrele pe care le avem noi, în funcție de epidemiologie. Mai ales cei care lucrăm în pediatrie, deci în ORL pediatrie, avem permanent contact cu unitățile sanitare și de laborator care ne spun cea mai frecventă flora, deci ne adresăm conform statisticilor noastre”.
Pe de altă parte, părinții pot face ca simptomele bolii să fie ameliorate în prima fază, mai spune dr. Dorinela Zaboș:
“Deci, ce pot să facă părinții este să calmeze durerea. Pentru că durerea este mare. Deci au dreptul să facă , în funcție de kilogramele copilului, să administreze siropuri, supozitoarele sau tabletele, dacă este un copil mai mare, de tipul aminofenazonei sau ibuprofenului, care sunt la îndemâna oricăruia. Sigur are fiecare în trusa de urgență. Nu se întâmplă nimic. Dacă este un croșet febril mare și un copil care a avut în antecedente de convulsii febrile – sunt mulți – neapărat împachetarea și Desitim-ul aplicat , ca să nu avem surpriza unei noi crize convulsive, toaleta nasului, dacă el participă, și chiar peste noapte – dacă știe să folosească aparatul de aerosoli, a mai avut problemele astea și a facut greșeala peste noapte să se culce cu copilul cu secreții nazale – chiar peste noapte să pună aerosolul și un mucolitic, să dezobstrueze, pe cât posibil, fosele nazale, și cei care cunosc manevra de Valsalva și de desfundare a comunicării noastre dintre nas și ureche – cauza patologiei otice – să o practice, fără secreții”.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: