Infectiile urechii, cunoscute si sub numele de otite, se intalnesc de obicei la copii. Cum se manifesta aceste afectiuni – la ce trebuie sa fie atenti parintii? Vezi ce tratament se aplica!
La adulti, infectiile urechii se intalnesc in contextul unei polipoze nazale, a unei alergii nazo-sinusale sau o tumora nazala ori rinofaringiana. Poate sa reapara cand apar viroze, rinofaringite.
“Infectiile urechii sunt cunoscute sub numele de otite. Cand vorbim de otite ne referim la cele trei componente ale urechii, externa, interna si urechea medie. Vorbim de o otita externa, medie sau interna. Ele pot sa fie impartite in acute si cronice. Daca sunt insotite cu durere, inflamatie, febra, stare generala mai alterata vorbim de otite acute. Daca ele evolueaza in timp vorbim de otite cronice”, ne informeaza conf.dr. Gheorghe Iovanescu, seful Clinicii ORL Pediatrie – Bega din Timisoara.
Otite. Atentie, parinti, cand micutul da televizorul mai tare
“M-as focusa pe otitele medii, pentru ca acestea reprezinta marea proportie a patologiei pe care o tratam noi. In privinta otitelor externe, intalnim furunculul de conduct auditiv extern, care este dureros si neplacut, dar care se rezolva foarte simplu. Problemele deosebite ne pun otitele medii. In privinta otitelor acute, acestea merg cu durere. In privinta otitelor nesupurate, acestea fie sunt dezvoltate independent sau reprezinta urmarea unei otite medii supurate acute care a fost tratata sau a evoluat spontan si nu a reusit sa fie tratata prin tratament. Acestea evolueaza prin hipoacuzie. Exista modalitati indirecte si ne dam seama de afectiune. Parintii ne spun ca micutul da televizorul mai tare sau ne afirma faptul ca nu raspunde atunci cand sunt chemati sau sunt pusi sa repete încontinuu“, precizeaza cunoscutul specialist.
Tumorile pot sa debuteze ca o otita si atunci pacientul respectiv poate fi tratat pentru o otita.
“Toate otitele sunt insotite de scadere de auz, iar daca este prinsa si urechea interna atunci vorbim si de senzatie de ameteala, de cadere intr-o parte. Daca este vorba de o otita supurata atunci vorbim si de otoree, o scurgere galbuie din ureche. Este o scurgere importanta care poate sa ne orienteze catre o otita medie supurata”, spune conf.dr. Gheorghe Iovanescu.
“Cand vorbim despre o otita acuta in faza presupurativa daca este insotita de febra si la examenul otoscopic constatam prezenta de lichid sau puroi se dau antibiotice si descongestionante nazale. Se administreaza antitermice, antiinflamatoare, calmante ale durerii. Daca se constata prezenta de puroi atunci este indicat sa practicam timparectomia cand noi deschidem timpanul care sa permita evacuarea puroiului din casuta timpanului si aerisirea lui, cu administrare de antibiotic”, adauga el.
Singura interdictie pentru pacientii care stiu ca au timpanul perforat este sa fie foarte atenti sa nu patrunda apa in ureche, pentru ca un astfel de pacient va dezvolta o otita medie supurata, cronica reactivata.