Panna cotta este unul din cele mai simple deserturi – o budinca care se face din smantana de frisca, zahar si gelatina. Aceasta isi are originea in nordul Italiei, iar numele “panna cotta” literalmente inseamna crema gatita.
Panna cotta – ingrediente
- 2 linguri si jumatate de zahar
- 1 pastaie vanilie
- 500 ml smantana (30% grasime)
- 1 lingurita extract de vanilie
- optional pentru aroma 1 lingura cognac/lichior/rom
- un plic cu foi gelatina (sau gelatina granule dar folositi o cantitate echivalenta pentru 500 ml lichid)
Panna cotta – mod de preparare
Inmoaie gelatina in apa rece, 5 – 10 minute.
Amesteca pe foc intr-o cratita smantana cu zaharul, semintele de vanilie, teaca de vanilie si esenta, lasa-le pana dau in fiert. Lasa compozitia sa se mai raceasca apoi adauga gelatina, mestecand sa se dizolve, apoi (optional) lichiorul.
Atentie: gelatina nu trebuie pusa in compozitia foarte fierbinte deoarece la peste 60 grd C isi pierde proprietatile si nu va mai inchega compozitia.
Strecoara compozitia printr-o sita, apoi toarn-o in forme. Lasa-le in frigider minim 4 ore, de preferat las-o peste noapte. Serveste desertul cu un sos de fructe de padure.
Tip: Poti adauga bucatele de fructe cand torni compozitia in forme.