Bolile aparatului respirator – printre principalele cauze de deces ale românilor. Rata mortalităţii prin boli acute respiratorii este de 15 ori mai mare faţă de media UE.
Sute de milioane de oameni suferă în fiecare zi de boli respiratorii cronice. După ultimele estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (2007), aproximativ 300 milioane de oameni au astm, 210 milioane au BPOC, alte milioane au rinite alergice și alte boli cronice respiratorii nediagnosticate.
Conform raportului Colegiul Medicilor din România prezentat în martie 2011, primele cinci cauze de deces sunt bolile aparatului circulator (558,3), cancere (181,3), bolile aparatului digestiv (62,6), accidentele (55,7) și bolile aparatului respirator (49,5) (la 100.000 de locuitori).
Rata mortalității prin boli acute respiratorii, pneumonia și influenza la vârste sub 5 ani, s-a redus la jumătate în perioada 2000-2008 (de la 143,53 la 76,22), dar este de aproape 15 ori mai mare față de media din UE (5,18 în 2008). Cu toate că avem programe de supraveghere pentru bolile respiratorii, tuberculoza rămâne în România o problemă de sănătate publică. Incidența cazurilor de tuberculoză în România este cea mai mare din regiunea Europei cu 101,02 cazuri noi la 100.000 de locuitori în 2008 (media UE este de 14,09 cazuri noi la 100.000 de locuitori).Altă boală respiratorie cu cifre îngrijorătoare pentru România este astmul bronsic, care afectează în România peste două milioane de pacienți, prevalența acestei boli fiind de 4-6% din populația totală. Astmul este și cea mai frecventă boală cronică la copii – în România 7% dintre aceștia suferă de astm bronsic. Incidenţa per totală a bolilor respiratorii în România este mai puţin cunoscută deoarece există extrem de puţine studii realiste.
Căile respiratorii sunt supuse permanent agresiunii externe, în plămân pătrunzând 10.000 litri aer pe zi. Cu aerul respirat pătrund in plămâni bacterii, virusuri, particule fine, gaze nocive. În repaus la fiecare respiraţie sunt aspiraţi 500 cm3 aer, din care 150 ramân în căile respiratorii şi 350 pătrund în alveole. Aparatul respirator este ţinta predilectă pentru factorii de agresiune externi. Fumatul, aglomeraţiile urbane, colectivităţile favorizează răspândirea agenţilor infectioşi şi duc la menţinerea la un nivel ridicat a incidenţei bolilor respiratorii acute.
Toate aceste aspecte vor fi dezbătute de specialiști în cadrul unei conferințe de presă prilejuită de deschiderea lucrărilor simpozionului interdisciplinar de anvergură națională organizat la Târgu Jiu între 28 – 29 aprilie 2011, pe tema PATOLOGIA RESPIRATORIE ÎN PRACTICA MEDICALĂ CURENTĂ. Simpozionul național cu participare internațională devenit deja traditie în promovarea colaborării interdisciplinare în medicina românească este organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu și Societatea Română de Pneumologie între 28-29 aprilie 2011, la hotel Brâncuși din Târgu-Jiu (Bd. Brâncuși, nr. 10, Târgu-Jiu, jud. Gorj).
Manifestarea are ca scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului în sistem, de diagnosticarea precoce a afecțiunilor respiratorii și tratamentul corect al acestora, de rolul medicului de familie, al pneumologului, al internistului, al medicului specializat în medicina fizică și recuperare și al celorlalți specialiști la care ajunge pacientul cu boala respiratorie precum și aspecte legate de cine trimite si unde este trimis un astfel de pacient.
Simpozionul va oferi oportunitatea discuţiilor între specialişti cu privire la strategiile, instrumentele şi mecanismele cele mai eficiente în lupta pentru prevenirea şi controlul bolilor respiratorii cronice în ţara noastră.
Având în vedere că 30% dintre vizitele la medicul de familie ale pacienţilor în vârstă de peste 5 ani sunt pentru probleme legate de aparatul respirator, specialiştii consideră că un management eficient al cazurilor la acest nivel ar contribui la un mai bun control al bolilor respiratorii.
La eveniment sunt asteptați 200 de participanți (pneumologi, medici de familie, interniști, cardiologi, asistenți medicali) din toată țara. Evenimentul este creditat cu puncte EMC acordate de C.M.R și O.A.M.G.M.A.M.R. Manifestarea este coordonată știintific de către prof. univ. dr. Constantin MARICA, medic pneumolog la Institutul Național de Pneumologie Prof. Dr. Marius Nasta din București, expert TB MDR al Organizației Mondiale a Sănătății, vicepreședinte al Societății Române de Pneumologie.
Printre lectorii confirmați care vor susține prezentări în cadrul evenimentului se numără: prof. univ. dr. Florin Mihălțan (Președinte al Societății Române de Pneumologie), prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, Prof. univ. dr. Cristian Didilescu, Conf. Univ Dr Ioan Cordos, conf. dr. Gheorghe Nini și alții.
Evenimentul se desfășoară sub egida Societății Române de Pneumologie.
Programul științificse va desfășura joi (28.04.2011) între orele 11:00-18:00 și vineri (29.04.2011) între orele 10:00-17:00.
Detalii înscrieri: Corina Stancu – corina.stancu@houston.ro, 0723,856.17
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala