Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, in calitate de autoritate contractantă, Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa şi Spitalul clinic de copii Braşov, in calitate de parteneri naţionali, au lansat vineri proiectul “Perfecţionare in terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de varsta mică (0-4 ani) la nivel multiregional”, avand o periodă de implementare de 24 de luni şi o valoare totală de 55.18355,76 RON.
Arsura majoră este o împrejurare traumatică extremă, ameninţătoare de viaţă şi adesea cu consecinţe definitive asupra persoanei. Tratamentul este complex şi multidisciplinar, urmărind: salvarea imediata de la locul accidentului, transportul medicalizat în cel mai scurt timp către serviciul specializat în acestă patologie, tratamentul complex de fază acută ( terapie intensivă-arsuri , tratament chirurgical, suport nutriţional, imun, hematologic, suport psihologic şi social, reabilitare fizică pe etape de evoluţie). Scopul iniţial al tratamentului este salvarea vieţii şi iniţierea precoce a mecanismelor adaptative şi de reabilitare, atât funcţională, cât şi cosmetică, dar şi psiho-socială. După faza acută urmează un proces îndelungat în cadrul căruia pacientul primeşte îngrijiri de dirijare cicatriceală, prevenire a sechelelor disfuncţionale, intervenţii chirurgicale seriate ( cu atât mai numeroase cu cât arsura a fost mai severa şi respectiv vârsta mai mică ; arsurile prin flacără, explozie, electrocuţie cu
voltaj înalt- duc adesea la leziuni cu necesar chirurgical crescut. În cazul copiilor care suferă, din păcate, din lipsa de supraveghere, arsuri majore, procesul reconstructiv durează toată viaţa, iar calitatea vieţii supravieţuitorului depinde în foarte mare măsură de calitatea îngrijirilor parentale.)
Proiectul işi propune să realizeze formarea profesională specifică in terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor prin folosirea sistemului de videoconferinţă şi utilizarea platformei de instruire elearning. Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din 1690 de cadre medicale, reprezentand 560 de medici şi 1130 asistenţi medicali. Proiectul contribuie la utilizarea eficientă a capitalului uman deosebit de valoros existent in prezent in sistemul medical romanesc.
Sursa: Televiziunea Medicala