Odata cu venirea sezonului rece, pneumonia devine din ce in ce mai frecventa. Sunt afectate mai ales persoanele care au o imunitate scazuta, fiind o infectie luata din aer si care se localizeaza la nivelul plamanului.
Cuprins:
Pneumonia – cauze
Pneumonia este o infectie, o inflamatie data de germeni care se localizeaza in plamani. Diversi germeni pot sa afecteze la un moment dat persoane care au probleme de imunitate temporare, intermitente sau de lunga durata pe un fond imunosupresiv de lunga durata. Infectia este din aer, se localizeaza in zona plamanului, acea zona se roseste, se mareste, se congestioneaza si da toate simptomele cunoscute ale pneumoniei.
Pneumonia – simptome
Bacteriile care sunt cele mai importante cand vorbim de pneumonii, dau febra, frison, tuse initial seaca, apoi productiva, apoi tuse seaca, transpiratii abundente, inapetenta, oamenii nu mananca cat ar trebui si de obicei sunt foarte astenici. O pneumonie te pune la pat. Apare si junghi sau durere toracica. Cine are pneumonie ajunge la medic, se trateaza fie in ambulatoriu, fie in spital. In general, pneumonia are risc mic de deces, 1-2 la suta, dar daca are grupul de risc mare decesul poate sa ajunga si la 70 la suta.
Pneumonia – tipuri
Pe langa pneumoniile virale se mai intalnesc si pneumoniile de spital sau nosocomiale, cel mai adesea la pacientii de la terapie intensiva. Cea mai grava este pneumonia nosocomiala de ventilator.
Pneumoniile de spital sau cele de la ventilator au mortalitate mai mare, 15-20 la suta daca o faci in spital sau 70 la suta daca o faci pe ventilator. Daca este in spital se vede ca a aparut ceva pe radiografie, iar daca este in ambulatoriu sunt simptomele acelea pe care nu le poti rata. Ce trebuie sa faci este sa nu astepti, sa te prezinti imediat la medicul de familie sau in urgenta. O radiografie lamureste exact daca este o pneumonie comunitara sau nosocomiala.
Exista uneori pleurezie sau apa la plamani, ea poate sa devina purulenta. Uneori, pneumonia poate sa disemineze sa devina bronho pneumonie sau sa dea metastaze la distanta de tip septic. Sau sa devina abces pulmonar, sa se lizeze complet plamanul, sa se formeze apa si puroi acolo unde a fost initial congestia pulmonara. Cea mai simpla si mai de alarma ca si importanta pentru pacienti este hemoptizia, adica tusea cu sange.
Pneumonia – tratament
Pneumoniile bacteriene care sunt cele mai frecvente se vindeca intre 7-14 zile. Pneumoniile virale si ele se vindeca, sunt frecvente in sezonul rece si se trateaza cu simptomatice, deoarece virusurile nu raspund la antibiotice. Se mai da si expectorant si medicament de scadere a temperaturii. Obligatoriu hidratare abundenta, stat la pat 2-3 zile, izolat la domiciliu sau daca trebuie in spital.
Ca masuri de preventie este vaccinarea care poate fi facuta pentru toata viata sau la cinci ani. O alimentatie sanatoasa, miscare in fiecare zi, evitarea expunerii direct la aer rece, precum si statul afara atunci cand persoana este transpirata.
autor: Liana Gorun