Vegetatiile adenoide sau polipii: cunoscute si sub denumierea de amigdale faringiene sau amigdale nazofaringiane, sunt o masa de tesut limfatic situate posterior in cavitatea nazala, in acoperisul nazofaringian.
Vegetatiile adenoide au un rol asemanator amigdalelor care consta in capturarea si distrugerea particulelor straine care sunt inspirate pe nas. Se spune ca vegetatiile adenoide sunt necesare doar pana la varsta de trei ani.
Vegetatiile adenoide ating marimea maxima la varsta de 3 – 5 ani, dupa care, la varsta de 7 ani incep sa se usuce, si dispar complet in jurul varstei de 15 ani.
Adenoidita este o infectie a vegetatiilor adenoide care poate determina umflarea acestora. Uneori, ele se umfla atat de mult incat blocheaza nasul si fac dificila respiratia copilului mai ales in timpul somnului.
Cuprins:
Simptome vegetatii adenoide
Simptomele afectiunii sunt similare cu cele ale unei simple raceli si includ: nas infundat, durere in gat, respiratie dificila, respiratie pe nas dificila. Daca copilul are atacuri de adenoidita repetate sau infectia se prelungeste, vegetatiile adenoide se pot umfla. Astfel, acestea pot bloca nasului copilului dar si tubul Eustachian (tubul care conecteaza partea din spate a nasului cu urechea medie) ducand la urmatoarele simptome: sforait, apneea in somn, respiratia pe gura, infectii ale urechii mijlocii (scurgere de fluid in urechea mijlocie). Simptomele se pot agrava atunci cand copilul raceste sau intra in contact cu orice alt virus.
Complicatiile adenoiditei
O adenoida extinsa, sau hipertrofie adenoida, poate deveni aproape de marimea unei minge de ping-pong si poate bloca complet fluxul de aer prin pasajele nazale. Chiar daca adenoida extinsa nu este suficient de substantiala pentru a bloca fizic partea din spate a nasului, se poate bloca fluxul de aer suficient, astfel incat respiratia prin nas este greoaie, si inhalarea aerului se face pe gura deschisa.
Adenoidita marita poate cauza complicatii daca nu este tratata. Daca somnul copilului este afectat de vegetatiile adenoide umflate pot fi observate schimbari ale personalitatii copilului cum ar fi nervozitatea si problemele de comportament.
Copiii mai mari pot transpira sau pot uda patul. La copiii mai mici apneea in somn poate conduce la incetinirea creseterii si a dezvoltarii. Copilul poate avea probleme cu inghititul alimentelor din cauza vegetatiilor adenoide umflate care ingreuneaza si respiratia in timpul meselor. Copiii pot avea nevoie de mai multa energie pentru a respira normal.
Daca adenoidita este mult marita, se poate bloca respiratia nazala iar mai tarziu, in lipsa tratamentului, pot aparea afectiuni ale inimii sau ale plamanilor.
Respiratia pe gura poate afecta si felul in care fata copilului se dezvolta pe masura ce creste. Adenoidita foarte mare, care nu este tratata, face ca fata copilului sa fie lunga si ingusta. Totodata, acesta poate avea probleme care tin de felul in care musca din alimente.
Cauze vegetatii adenoide
Adenoidita este provocata de o raceala sau de o infectie a gatului. Infectia poate fi cauzata si de un virus sau de o bacterie.
Medicul va pune intrebari legate de simptomele copilului si va realiza un examen fizic pentru depistarea infectiilor din gat. Istoricul medical este si el important pentru punerea diagnosticului.
Medicul poate lua o recolta din gat pentru a fi analizata intr-un laborator si a depista daca infectia este cauzata de o bacterie. Controlul O.R.L este indicat si el daca simptomele persista iar adenoidita este mult marita.
Pentru identificarea marimii vegetatiilor adenoide poate fi realizata si o radiografie.
Tratament vegetatii adenoide
Medicamente
Daca vegetatiile adenoide sunt cauzate de un virus, acesta va trece de la sine si nu va avea nevoie de un tratament specific.
Daca adenoidita este cauzata de o infectie bacteriana medicul poate prescrie antibiotice. Medicul poate prescrie si un spray nazal cu steroizi care poate reduce congestia din nas si vegetatiie adenoide.
Operatie vegetatii adenoide (polipi)
Adenoidita se usuca si dispare pe masura ce copilul creste, asa ca inainte de a opta pentru interventia chirurgicala este bine sa discuti cu medicul. Oricum, daca vegetatiile adenoide au crescut foarte mult iar copilul are apnee in somn sau infectiile gatului si urechii sunt repetate, medicul va poate sfatui sa eliminati vegetatiile adenoide prin interventie chirurgicala (adenoidectomie).
Procedura este simpla si presupune excizia vegetatiilor adenoide pe gura. Daca copilul are probleme si cu amigdalele atunci medicul poate efectua si excizia acestora. Operatia de indepartare a amigdalelor si a vegetatiilor adenoide poarta numele de adenotonsilectomie.
Studiile au aratat ca regenerarea vegetatiilor adenoide apar in nu mai putin de 20% din cazuri dupa indepartarea acestora.