Chirurgia bariatrică – sau chirurgia obezităţii – a devenit astăzi cel mai eficient tratament al bolilor metabolice severe, în speţă obezitatea şi excesul ponderal, care prin complicaţiile pe care le aduc reprezintă unul din principalii factori ai scăderii speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii.
Chirurgia bariatrică include o sferă largă de proceduri şi tehnici utilizate în tratamentul obezităţii, care urmăresc fie restricţionarea dramatică a cantităţii de alimente ingerate, fie reducerea absorbţiei alimentelor (sau ambele) şi se realizează prin abord minim – invaziv, laparoscopic.
“Scăderea drastică în greutate este realizată prin reducerea dimensiunii stomacului, prin diferite metode chirurgicale, care urmăresc fie restricţionarea dramatică a cantităţii de alimente ingerate, fie reducerea absortiei intestinale a alimentelor, fie ambele. Cele mai utilizate procedee sunt inelul gastric, Gastric Sleeve (sau rezecţia longitudinală a stomacului) şi by-pass-ul gastric. Echipa noastră aplica preferenţial metoda «Gastric Sleeve», pe cale laparoscopica sau prin incizie ombilicală unică (chirurgie LESS), întrucât, pe baza experienţei anterioare şi a rezultatelor pe care le-am obţinut, este cea mai eficientă tehnică. Pacienţii pe care i-am operat până acum prin această procedură în cei doi ani de când am adus chirurgia bariatrica la Braşov au slăbit împreună peste 2000 kg, mulţi dintre ei ajungând chiar şi la normoponderabilitate”, a declarat dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, şef de secţie în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov.
Viaţa după chirurgia bariatrică
Chirurgia bariatrică urmăreşte reducerea capacităţii stomacului, diminuarea senzaţiei de foame şi instalarea prococe a saţietăţii, dar este important de ţinut minte în acelaşi timp ca operaţia în sine este numai un mijloc, iar atingerea rezultatelor maxime depinde în mare măsură şi de determinarea şi motivaţia fiecărui pacient.
Astfel, gastrectomia longitudinală permite pacienţilor să aibă un regim fără restricţii calitative, ci doar cantitative, legate de dimensiunile noului stomac. Cu alte cuvinte, chirurgia bariatrică limitează apetitul, însă nu şi opţiunile alimentare.
Contraindicaţii ale tratamentului chirurgical
Chiar dacă este metoda cea mai indicată în tratarea afecţiunilor metabolice, chirurgia bariatrică nu este recomandată celor care suferă de boala neoplazică (cancerul), caz în care tratamentul chirurgical poate intra în discuţie doar după 5 ani de remisie completă. De asemenea, procedură este interzisă pacienţilor cu vârste extreme: sub 14 ani şi peste 70 de ani, celor care suferă de boli cardiace şi respiratorii severe, decompensate, de boli psihice şi lipsa de complianta (necesită evaluare psihologică) sau de afecţiuni ale stomacului: ulcer, hernii hiatale voluminoase etc. Intervenţia depinde, bineînţeles, şi de evaluarea endocrinologică obligatorie şi potenţial eliminatorie.
Obezitatea în România
Studii recente au scos la iveală statistici îngrijorătoare cu privire la amploarea pe care au luat-o bolile metabolice la noi în ţară: un procent de 34% din populaţie este supraponderala, 14% dintre români sunt obezi de gradul 1, 3% se confruntă cu obezitatea de gradul 2, iar 3% suferă de obezitate morbidă.
Aceste numere ar trebui să tragă un semnal de alarmă cu atât mai mult cu cât, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea reprezintă prima cauză de deces care ar putea fi evitată, fiind totodată şi primul factor etiologic în apariţia diabetului de tip II, a hipetensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice, sindromului de apnee în somn, hipercolesterolemiei şi a mai multor forme de cancer: mamar, uterin, pancreatic sau colo-rectal.
Aşadar, este imperativ necesară informarea populaţiei asupra impactului pe termen lung al acestor afecţiuni şi prezentarea opţiunilor de tratament.