O tanara de 22 de ani, care s-a nascut fara vagin si uter a fost operata, in premiera nationala, de Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, la Spitalul Euroclinic, din cadrul Retelei de sanatate Regina Maria. Intervenția minim-invaziva a fost realizată pro bono si a presupus reconstructia vaginului printr-o biogrefa de ultima generatie, care o va ajuta pe fata sa aiba o viata sexuala normala.
In lume au fost inregistrate mai puțin de 10 astfel de cazuri de reconstrucție de neovagin cu biomaterial la paciente cu absenta vaginului, iar in Romania cazul este o premieră absoluta.
Profesorul Petre Bratila, acelasi medic care a operat de cancer de col uterin o femeie gravida, a fost singurul medic din tara care a reusit sa rezolve problema Alinei. Fata s-a nascut fara vagin si uter, o boala extrem de rara care poarta numele de Sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser. Tanara a fost diagnosticata cu aceasta afectiune la varsta de 18 ani, cand a mers pentru prima data la medic pentru a afla de ce nu are inca menstruatie.
Niciun medic nu reusea sa vina cu o solutie pentru boala ei
Desi nu este o boala care pune in pericol viata pacientei, Sindromul ii afecteaza foarte tare calitatea vietii. Viata cu o astfel de afectiune poate fi extrem de dificila din punct de vedere emotional, in special daca nu ai sustinerea adecvata. Pana sa ajunga la profesorul Bratila, timp de 4 ani, Alina a trecut prin emotii coplesitoare, de la teama si incertitudine, la deznadejde si chiar furie, mai ales ca niciun medic nu reusea sa ii ofere o solutie si nici sa ii arate empatie pentru conditia ei.
„Am intalnit medici care cunosteau foarte putine lucruri despre aceasta afectiune si medici care aveau o atitudine foarte rece fata de suferinta mea. Treceam de la un spital la altul, fusesesm refuzata si nu mai credeam ca exista vreo solutie pentru cazul meu. Stiam ca nu sunt bolnava, insa o viata fara boala nu inseamna neaparat o viata normala. Iar eu voiam sa traiesc ca oricare alta femeie”, povesteste Alina.
Biogrefa care favorizeaza formarea unui vagin nou, in mod natural
Tanara a fost supusa unei interventii de reconstructie vaginala cu biogrefa, operatie realizata pro bono in Spitalul Euroclinic de profesorul Petre Bratila. Pentru formarea unui vagin nou, Prof. Dr. Bratila a folosit o tehnologie revolutionara de reconstructie tisulara – grefa biologica acelulara de generatia a doua tip Surgisis, fiind prima interventie de acest tip efectuata in Romania si doar 10 astfel de cazuri in lume. Procedura a fost efectuata minim-invaziv, pe cale combinata laparoscopica si vaginala.
Grefa acelulara Surgisis este folosita pentru a imbunatati viata pacientilor, permitand corpului sa-si regenereze in mod natural tesutul lipsa. Grefa biologica interactioneaza cu corpul, initiind cresterea si remodelarea tesutului la nivelul matritei corespunzatoare vaginului nou. In timp, acest tesut devine propriul tesut al organismului, transformandu-se in tesut vaginal viabil, puternic, cu propriile vase de
sange. Fiind acelulara, grefa Surgisis reduce riscul de transmitere a infectiilor, de reactie inflamatorie sau de rejectie.
„Pregatirile pentru operatie au durat cateva luni, in care am achizitionat grefele, am proiectat si construit mulajul pentru grefa si, nu in ultimul rand, am pregatit psihologic pacienta. Ideea operatiei a fost a mea, insa citind si documentandu-ma, am constatat ca si alti medici din lume au gandit la fel. Interventia consta in realizarea unei disectii intre vezica si rect, in care am introdus un mulaj pe care am atasat grefa biologica, pe care am fixat-o cu adeziv biologic. Biotehnologia este stiinta materialelor biologice din tesuturi proprii sau de la alte specii. Folosesc biotehnologia de 2 ani incoace in operatii de reconstructie ale tractului genital feminin. In tot acest timp, am colaborat foarte bine cu pacienta, care a inteles ca nu este un experiment, ci aplicarea unei tehnici deja utilizate in lume. Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Exista in acest moment un proiect in desfasurare in acest sens”, a declarat Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Spitalul Euroclinic, Reteaua de sanatate Regina Maria.
Pacientele la care s-a facut vaginoplastia cu grefa vor purta dupa interventie un dilatator vaginal pentru o anumita perioada de timp si vor putea sa aiba raport sexual dupa aproximativ 4-6 saptamani.
Profesorul Petre Bratila, medicul premierelor
Interventia realizata de Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a fost o reusita. Operatia a fost realizata pro bono si reprezinta o continuare a programului de operatii in scop umanitar efectuat de catre echipa de ginecologi coordonata de Prof. Dr. Bratila. Anul acestata, o femeie gravida de 29 de ani cu cancer de col uterin a fost operata in timpul sarcinii printr-o tehnica conservatoare, care a permis ducerea sarcinii pana la termen si nasterea unei fetite perfect sanatoase. Acesta reprezinta primul caz din Romania si al doilea din lume. Atat interventia chirurgicala pentru tratamentul cancerului de col uterin, cat si nasterea prin cezariana au fost efectuate pro bono.
„Daca nu ar fi fost sustinerea permanenta a surorii mele si intalnirea cu Prof. Dr. Coculescu, medicul endocrinolog care m-a ajutat sa inteleg ca nu este nimic in neregula cu mine, nu as fi reusit sa ajung la o acceptare cu adevarat a faptelor si sa am o perspectiva pozitiva asupra prognosticului meu. Tot Dl. Dr. Coculescu a fost cel care m-a sfatuit sa merg la profesorul Bratila, singurul medic ginecolog care ar fi putut sa ma ajute”, a declarat Alina, la doua zile de la interventia chirurgicala.
„Ceea ce as vrea sa le spun si altor tinere care au problema mea este sa fie constiente ca exista tratament pentru agenezia vaginala. Ca trebuie sa fie propriul lor sustinator si sa nu se descurajeze sau sa se lase influentate de acei medici care le spun ca ei nu pot face nimic pentru ele”, a declarat tanara, inainte de a se externa.
Ce este sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?
Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) este o malformatie congenitala care afecteaza sistemul reproductiv al femeii. Uterul si vaginul se dezvolta partial sau sunt absente, in timp ce ovarele si trompele uterine sunt normale. Femeile cu aceasta afectiune nu au menstruatie, acesta fiind primul semn care le trimite la medic. De asemenea, aceste femei au organe genitale externe normale, iar sanii si parul pubian sunt dezvoltate normal. Desi nu vor putea sa poarte o sarcina, uterul fiind absent, aceste femei vor putea avea copii ca urmare a reproducerii asistate.
In plus fata de anomaliile la nivelul aparatului genital, o parte dintre aceste femei pot avea malformatii in alte zone ale organismului. Astfel, rinichii pot avea forma sau pozitie anormala sau unul din rinichi poate sa nu se dezvolte (agenezie renala unilaterala). De asemenea, pot sa apara anomalii scheletale, in mod particular la nivelul corpilor vertebrali. Femeile cu sindromul MRKH pot avea surditate sau anumite malformatii cardiace.
Cat de frecvent este MRKH?
Sindromul Rokitansky afecteaza una din 5.000 de fete.
Este o boala genetica?
Cauza este necunoscuta pe deplin, desi se considera ca exista o combinatie de factori genetici si de mediu. Spectrul malformatiilor intalnite sugereaza un defect de dezvoltare in timpul embriogenezei (la sfarsitul saptamanii 4 a vietii fetale).
Cum se diagnosticheaza?
Ecografia abdominala este prima investigatie in evaluarea pacientelor cu suspiciune de agenezie utero-vaginala si este completata cu RMN pelvin, investigatie care vizualizeaza in detaliu malformatia. In plus, trebuie efectuat un control complet (ecografie renala, radiografie de coloana vertebrala, ecocardiografie si audiograma) pentru identificarea malformatiilor asociate.
Cum se trateaza?
Tratamentul consta in crearea unui neovagin si trebuie oferit pacientelor cand sunt pregatite sa-si inceapa viata sexuala si sunt mature emotional (in jur de 17-21 ani). Cu tratament, relatiile sexuale sunt posibile si exista optiuni de fertilitate (mama surogat).