Doua interventii endovasculare, ambele in premiera in tara noastra, au avut loc astazi la Spitalul Clinic Judetean “Pius Branzeu” din Timisoara.
Prima interventie a fost facuta la o pacienta de 24 de ani, care a fost diagnosticata cu sindromul May Thurner, care a cauzat o tromboza grava venoasa.
“Aceasta am tratata impreuna cu doctorul Tutelca cu ceva timp, tot endovascular, trombul respectiv a fost dizolvat, dar a ramas pe loc cauza. Cauza fiind o stramtoare a unei vene principale a corpului in interiorul abdomenului. Acest sindrom a fost tratat astazi cu un stent special, este un tratament care este considerat standard in aceasta boala si avem marea bucurie sa-l fi pus impreuna pentru prima data la noi.”, a spus Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara.
“Am facut tromboza, am venit la spital, atunci domnul profesor si-a dat seama si de acest sindrom care era destul de greu de managiuit, in sensul ca putea sa fac din nou tromboza venoasa profunda, sau sa ajung sa fac insuficienta venoasa cronica si atunci s-a hotarat sa incerce aceasta operatie si sa puna un stent, lucru care nu prea se face de obicei, mai ales in zona noastra si a si reusit.”, afirma Cotuna Alexandra – pacienta.
Cea de-a doua premiera se refera la o interventie endovasculara la nivelul arterei iliace.Localizarea este deosebit de grava, ruptura acestui anevrism putand duce chiar si la deces. Tratamentul s-a realizat prin implantarea pentru prima oara in tara noastra a unei proteze special construite pentru artera iliaca.
“Celalalt pacient este un caz foarte, foarte dificil, este un tanar cu o boala severa generala, care a facut sa aibe mai multe dilatatii arteriale in interiorul corpului, pentru care s-a intervenit de mai multe ori, inclusiv in abdomen sau in diverse alte locuri din corp. Din cauza fragilitatii extreme a vaselor leziunea pe care noi am tratat-o astazi si care este in abdomen, nu avea indicatie decat endovascular.”, a spus Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara.
Pacient:“Din cate stiu puteam sa se rupa venele si sa mor, deci aveam riscul sa mor.”
Reporter: “Ai avut emotii, fiind o operatie in premiera nationala?”
Pacient: “Nu, nu am avut emotii.”
Reporter:“Ai avut incredere in echipa medicala?
Pacient:“Da”
La cele 2 interventii medicii romani, Prof. Dr. Mihai Ionac si Dr. Adrian Tutelca colaboreaza cu Dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania, cu experienta redutabila in chirurgia endovasculara.
“Avantajele unei astfel de interventii sunt ca pacientul ramane fara simptome. SImptomele principale constau prin faptul ca dupa ce face efort, fiind vorba de un pacient tanar, el simte tensiune, presiune in piciorul bolnav, din cauza ca sangele nu se poate drena in cantitate suficienta catre inima. Si atunci noi punem acest stent cu care il largim practic calea de scurgere a sangelui venos si eliminam aceste simptome.”, afirma Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara.
“Este un mare avantaj pentru pacient. Nu mai trebuie taiat abdomenul avand un risc ridicat de infectare, acum se poate face printr-o mica incizie excluzand anevrismul. Aceasta tehnica se foloseste in Germania, Anglia, Franta, Norvegia pentru mai mult de jumatate dintre pacienti si sper ca acest lucru se va intampla si aici, sper ca medicii sa duca acest proiect mai departe.”, a declarat Dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania.
“In medie operatiile au durat 4 ore. Prima a mers foarte repede, a doua a fost un caz mai complicat, cum a spus si domnul profesor, si a durat ceva mai mult. Evident ca a iesit totul bine.”, a spus Dr. Adrian Tutelca, medic specialist radiologie, Spitalul Judetean Timisoara.
Cele doua interventii sunt posibile datorita faptului ca SCJUPBT a intrat in programul destinat acestui tip de interventii, operatii hibride, program finantat de CNAS.
“Avand in vedere competenta si pregatirea personalului de la sectia de radiologie si sectia de chirurgie vasculara, CNAS a aprobat introducerea spitalului nostru in programul national, au fost alocate fonduri, colegii de la serviciul de achizitii au demarat procedurile pentru licitatia materialelor sanitare necesare acestor tipuri de interventie, astfel ca suntem in masura si posibilitatea de a executa operatii de ultima generatie din acest punct de vedere. O interventie chirurgicala poate sa coste de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro, in functie de complexitatea acestor interventii chirurgicale. Din pacate, sunt destul de frecvente, saptamana trecuta s-a primit un comunicat de presa cu o fetita, operata tot prin acest gen de interventie radiologica invaziva, o fetita a carui interventie a fost necesara efectuata in regim de urgenta.”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta.