Şirul de bâlbâieli şi de erori care au urmat accidentul de avion nu poate rămâne fără consecinţe politice şi administrative, este nepermis că doi oameni au murit pentru că nu au putut primi asistenţă medicală la timp – toate acestea sunt spuse apăsat de un politician USL, deputatul PSD Florentin Gust. Numărul vocilor care cer demisii de onoare ori demiteri a crescut exponențial cu trecerea orelor de la tragedia din Munții Apuseni. ”Intervenția de luni a fost un eșec”, a concluzionat și premierul Victor Ponta, care a anunțat măsuri care vizează MAI, ROMATSA și STS!
”Vă prezint concluziile preliminare ale raportului solicitat privind modul în care instituțiile statului au intervenit după producerea accidentului de avion. Ce ține de ancheta penală e de competenta procurorilor. Prezint în numele guvernului condoleanțe familiilor celor două victime, solidaritate pentru cei cinci supravietuitori. Am constatat, ca primă concluzie, în baza raportului, că au existat în operațiunea de căutare și salvare deficiențe inacceptabile care, la nivelul opiniei publice și eu personal le consider ca producând indignare justificată. Toate necesită responsabilități. Concluzia pe care eu o consider întemeiată e că, în cadrul a trei instituții importante, MAI, Romatsa și STS, lucrurile au functionat inacceptabil de incet și fara o asumare a responsabilității”, a anunțat miercuri Victor Ponta.
Care sunt măsurile după intervenția contestată după accidentul de avion?
– secretarul de stat în MAI Constantin Cătălin Chiper – eliberat din funcție
– solicitarea de înlocuire a conducerii ROMATSA
– înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a cererii de înlocuire a șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale și a persoanelor direct răspunzătoare.
Voi înființa Comitetul interministerial pentru situații de urgență, cordonat la nivel de vicepremier, alături de el vor fi implicați secretarul de stat Raed Arafat și șeful IGSU, a mai precizat Ponta.
”Consider, ca un gest de demnitate şi de responsabilitate politică, că măcar doi miniştri ar trebui să aibă curajul de a-şi asuma o demisie după evenimentele petrecute în judeţul Cluj. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci primul-ministru ar trebui să facă uz de prerogativa revocării lor din funcţie. Faptele sunt de o asemenea gravitate încât semnalul demisiilor sau al demiterilor ar fi în măsură să zguduie un sistem altfel anchilozat şi nepregătit să răspundă realităţii din teren”, a tunat Florentin Gust.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a oferit o declarație halucinantă pe marginea intervenției pentru salvarea echipei medicale după accidentul de avion: “Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”. întrebat dacă îşi va da demisia în urma valului de acuzații, Stroe a răspuns scurt: “Nu”.
Răspunde cineva de la IGPR? ”Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la sistemul achiziţionat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, Centrul de Informare şi Relaţii Publice” a anunțat că ”achiziţionarea sistemului la care faceţi referire s-a realizat în cursul anului 2013 în urma accesării unui proiect finanţat din fonduri europene prin mecanismul OLAF Hercules2 de Asistenţă Tehnică, în vederea întăririi capacităţii de luptă a unităţilor de poliţie împotriva criminalităţii economico-financiare. Sistemul poate fi folosit doar în baza autorizării magistraţilor, în instrumentarea cauzelor penale, pentru localizarea terminalelor GSM folosite de principalii suspecţi de comiterea unor infracţiuni grave. De asemenea, acesta poate fi folosit în vederea localizării persoanelor urmărite în temeiul legii, precum şi a celor dispărute în condiţii suspecte, care fac obiectul unor cauze penale. Sistemul este folosit potrivit prevederilor art. 91 ind. 4 şi art 493 ind. 1, din Codul de Procedură Penală”.
Vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, a pus degetul pe rană după accidentul de avion: ”O primă concluzie ar fi că, deşi pare foarte hilar, unul dintre vinovaţi de producerea acestei tragedii este legislaţia în vigoare, pentru că dacă ai un accident şi suni la 112 şi spui că eşti rănit şi nu cunoşti zona în care te afli pur şi simplu nu poţi fi identificat şi localizat. În schimb, dacă eşti un infractor, eşti urmărit pentru droguri sau pentru altceva, legislaţia permite localizarea prin telefon”.
Ministerul Transporturilor anunță că are loc o anchetă după accidentul de avion: ”Instituţiile specializate ale Ministerului Transporturilor – Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) şi Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile culeg informaţii despre accidentul în care a fost implicată aeronava de tip Britten – Norman Islander, având înmatricularea YR – BNP, aflată în proprietatea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, pentru a determina cauzele care au dus la producerea acestuia. O echipă de specialişti CIAS se deplasează la faţa locului pentru investigaţii”.
Șeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Ion Burlui, nu-și impută nici el nimic după intervenția în urma accidentului de avion: “Sunt în măsură să adopt cu demnitate orice măsură. Nu aştept să mi-o ceară cineva (n.r. – demisia) pentru că sunt în măsură să o depun singur. Eu nu îmi imput nimic. Noi nu putem decât să vorbim de lege, nu pe lângă lege. Mă refer la Legea 741/2008 referitoare la modul în care se manageriază accidentele aviatice civile. Important este (n.r. – după acest incident) să fie luată o măsură în favoarea oamenilor aflaţi în situaţii de urgenţă. Pe mine mă doare sufletul că sunt victime aşa cum a fost şi cazul cu acei şase oameni căzuţi cu maşina în canalul Dunăre – Marea Neagră, aşa cum a fost şi cu colegul nostru de la Feteşti. Numai în pielea familiei să nu fii!”, potrivit Agerpres.
“Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informațiilor furnizate de operatorii de comunicații mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta si a fost pusa la dispozitia institutiilor care au participat la operatiunea de cautare si salvare”, a anunțat Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, instituție acuzată de localizarea greșită a epavei, după accidentul de avion.
1 Comment
Dar de ce nu se afla si Raed Arafat printre cei demisi??