Copiii nascuti din mame singure, care au folosit un donator de sperma, nu sufera din cauza lipsei unui tata, conform unei cercetari facute de Universitatea Cambridge.
Mamele singure care folosesc o banca de sperma pentru a ramane insarcinate au spus ca copiii lor nu au suferit in comparatie cu copiii proveniti dintr-o familie traditionala.
Universitatea Cambridge a efectuat un studiu pe 51 de femei singure care folosesc banca de sperma, dar si copii si profesori pentru a compara starile celor care traiesc intr-o familie traditionala cu ale celor dintr-o familie monoparentala. Copiii chestionati aveau varste cuprinse intre 4 si 9 ani.
Multe voci din cadrul societatilor de caritate, sociologi si lideri religiosi sustin ca privarea unui copil de prezenta unui tata in viata sa este lipsita de etica si produce daune fizice.
“Analizele noastre nu au relevat diferente semnificative intre mamele singure si mamele care formeaza un cuplu.
“Pentru cercetare, ne-am axat pe caldura materna, placerea de a se juca si intercatiunea mama-copil. De asemenea, ne-au interesat si conflictele intre mama si copil, dar si cat de mult acestea isi critica copiii. Nu am inregistrat diferente majore” , a declarat Dr. Zadeh.
Numarul femeilor singure din Marea Britanie care cauta un donator de sperma a crescut cu mai mult de 50 la suta incepand cu anul 2000 si circa 2.500 de femei pe an concep acum prin sperma donata.
Prima banca de sperma de stat NHS (National Health Service) a fost infiintata in Birmingham in 2012, cu toate ca multe femei folosesc banci private, de multe ori din strainatate.
In trecut, tendinta a atras critici. Un studiu anterior realizat de Universitatea din Canterbury a aratat ca fetele adolescente fara ambii parintii au mai multe sanse de a suferi de depresie, abandoneaza scoala si au probleme de comportament.
Studiul de la Universitatea Cambridge a utilizat informatii de la 31 de familii donatoare de sperma, 28 de familii donatoare de ovule, 29 de familii surogat si 57 de familii cu copii conceputi natural.