Primăria Municipiului Hunedoara organizează, începând cu luna mai 2011 o campanie de educaţie sanitară în cadrul programului Prietenul meu -medicul stomatolog.
Obiectivul principal al acestei campanii îl constituie educarea copiilor şi tinerilor pentru crearea bunelor deprinderi în ceea ce priveşte păstrarea igienei bucale.
Pe raza administrativ – teritorială a municipiului Hunedoara funcţionează 4 cabinete stomatologice şcolare care deservesc toate unităţile de învăţământ şi pe cei peste 10 000 de elevi .
Medicii stomatologi au constatat în ultima vreme o înmulţire a problemelor la copii datorită unei igiene alimentare precare dar mai ales a lipsei igienei oro-bucale. Deşi educaţia în ceea ce priveşte igiena bucală trebuie începută o dată cu apariţia primei dentiţii, mulţi părinţi neglijază acest lucru. De aceea unul din scopurile acestei campanii este învăţarea tehnicilor de periaj corect. Primii vizaţi sunt elevii claselor I-IV (aproximativ 2500) mulţi dintre aceştia fiind la primul contact cu medicul stomatolog şi cabinetul acestuia.
Deoarece beneficiarii direcţi ai acestei campanii sunt elevi proveniţi din diverse medii sociale, considerăm necesară implicarea în această campanie a unui sponsor care să ofere produse specifice pentru igiena bucală (periuţe şi paste de dinţi, indicatori de placă bacteriană), materiale educaţionale (pliante, broşuri) şi a unui film educativ în acest sens. Am ales Compania Colgate – Palmolive datorită, mai ales, implicarii de care a dat dovadă şi în alte acţiuni de acelaşi gen. Menţionăm că beneficiari indirecţi ai campaniei sunt ceilalţi membri ai familiilor, deci am putea spune că această campanie se extinde la o mare parte din populaţia oraşului.
Parteneri principali sunt şcolile şi colegiile din Municipiul Hunedoara, împreună cu care s-au stabilit principalele activităţi ce se vor desfăşura pe parcursul întregii campanii:
Etapa I
1. Prezentarea unui film de desene animate pus la dispoziţie de Compania Colgate – Palmolive şi prezentare pliante
2. Împărţirea claselor pe grupe de 10 elevi
3. Vizite la cabinetul stomatologic pentru explicarea tehnicilor de periaj corect
4. Întocmirea fişei stomatologice
5. Evaluarea statusului bucal (controlul sumar al danturii)
6. Prezentarea şi distribuirea de periuţe şi paste de dinţi
Etapa a II-a
1. Evidenţierea plăcii bacteriene
2. Efectuarea de către medicul stomatolog a unui periaj profesional
3. Stabilirea necesităţii controlului periodic la şase luni
Sursa: primariahd.ro