Televiziunea Medicala si-a propus, prin intermediul evenimentului “Pro si contra vaccinarii”, sa prezinte publicului informatii relevante legate de acest subiect.
Cifrele, statisticile, argumentele sustinute stiintific fac ca evenimentul sa fie util in luarea unei decizii de catre fiecare dintre noi, in cunostinta de cauza.
In ultimii ani, rata vaccinarii copiilor s-a redus simtitor, ceea ce, evident, ridica o problema de sanatate publica, mai ales in anii care urmeaza. La evenimentul “Pro si contra vaccinarii”, organizat de Televiziunea Medicala, au abordat subiectul vaccinarii, dintr-o perspectiva sau alta, conf.univ.dr. Marius Craina, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” Timisoara, conf.univ.dr. Emilian-Damian Popovici, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, prof.dr. Virgil Paunescu, managerul Institutului OncoGen si, la baza, profesor de imunologie,lector univ. dr. Mihai Gafencu, vicepresedintele organizatiei “Salvati Copiii”, prof. Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, si av. Florin Kovacs, director executiv al Centrului pentru Cercetare Legislativa si Apararea Drepturilor Femeii, dar si din partea medicilor de familie – dr. Daniela Stan, dr. Anca Sabau, precum si dr. Magdalena Posa – imunolog.
Moderatorul discutiilor, la care au asistat zeci de persoane interesate de subiect, a fost lectorul universitar dr. Adrian Marcu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara – Disciplina Folosofie-Sociologie, cunoscut jurnalist timisorean.
“Nu mi se pare normal ca pe masa de nastere sa intrebi mama – sunteti de acord cu vaccinarea?”
Conf.univ.dr. Marius Craina a vorbit in calitate de medic obstetrician despre ceea ce inseamna vaccinarea: din pacate, suntem pe locuri “fruntase“, in Europa, in ceea ce priveste hepatitele B si C, dar si tuberculoza, ca frecventa, numar de cazuri si gravitate. Una din cauze este legata de vaccinare:
“In ultimul timp a devenit, pur si simplu, intamplatoare”.
Pana de curand ne confruntam cu acceptul mamei vizavi de vaccinare – daca mama doreste se face, daca nu, nu se face, a afirmat conf.univ.dr. Marius Craina, care a adaugat ca, de cateva saptamani, a intrat in vigoare o lege care impune vaccinarea obligatorie in cazul nou-nascutilor:
“Beneficiile le vom observa dupa ani si ani de zile”. Referior la situatia dinainte, conf.univ.dr. Marius Craina a afirmat ca este bine ca femeia, mama sa cunoasca problema vaccinarii mult inainte de a ajunge in perioada nasterii:
“Nu mi se pare normal ca pe masa de nastere sau pe masa de cezariana, in functie de varianta de nastere, sa intrebi mama – sunteti de acord sau nu cu vaccinarea? Nestiind despre ce este vorba, este foarte greu sa dea raspunsul corect”.
De aceea trebuie facuta o informare exacta si corecta – la ce ajuta vaccinarea, cand e instaleaza efectele vaccinarii, ce boli previne, a precizat managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” Timisoara.
Care este riscul complicatiilor la boala si cel al reactiilor adverse severe dupa vaccinare
“Bolile infectioase si sanatatea publica” – aceasta tema, in legatura cu vaccinarea si preventia, a fost abordata de conf.univ.dr. Emilian-Damian Popovici. Acesta a raspuns la cateva acuze aduse vaccinurilor: se spune ca prin programele nationale de imunizari se administreaza prea multe antigene, la cate antigene poate raspunde sistemul imunitar al copilului?
“La peste 100.000! Cate vaccinuri avem in cel mai elaborat program de imunizari din lume, cel din Statele Unite? Avem 11 vaccinuri. Deci avem maximum 20 de componente. Atunci despre ce discutam? Unde sa fie agresiunea acelo multe antigene, acelor multe componente care fac rau sugarului, mai ales ca sunt esalonate pe un interval lung de timp”, a explicat conf.univ.dr. Emilian-Damian Popovici.
Trebuie sa ne uitam ce se intampla in lumea asta cand nu vaccinam!, spunea specialistul. Desi nu s-a putut stabili nicio legatura faptica intre rujeola, rubeola, oreion si autism, din 1998 pana in 2000 nu s-au facut – din cauza acestei presupuneri – vaccinari in Marea Britanie, iar o epidemie de rujeola, cu 1.600 de cazuri, a dus la 350 de spitalizari si trei decese!
“Eu propun, de exemplu, ca in cabinetele medicale sa pui, cand il convingi pe parinte, sa-i spui: astea sunt complicatiile la rujeola si astea sunt reactii adverse severe dupa vaccinarea rujeolica: pneumonie 6%, encefalita – 1 la 10.000, decese – 2 la 1.000, iar la vaccinare ai 1 la 1.000.000 encefalita. Pai sa aleaga parintele, riscul de 1 la 10.000 sau riscul de 1 la 1.000.000!”, au fost cuvintele presedintelui Societatii Romane de Epidemiologie la evenimentul “Pro si contra vaccinarii”, organizat de Televiziunea Medicala.
“Nu merge campania de informare a mamelor, nu merge aprovizionarea cu vaccin!”
“Sunt un pic speriat de aceasta limita de alarma la care ne aflam, spunea lector univ. dr. Mihai Gafencu. Sa incercam sa vedem care este calea spre a intra cu informatia inspre viitoarele mame”. Nu pot sa le spun “Vaccinati-va copii!”, a afirmat reprezentantul “Salvati Copiii”, cand ministerul supravegheaza “atat de neingrijit” existenta vaccinurilor in cabinetele medicilor de familie.
“Primul lucru trebuie sa fie informarea corecta si constanta a mamelor”, a afirmat vorbitorul. Contextul este dramatic: suntem pe ultimul loc, ca si ingrijirea copilului, din toata Europa!
“Nu merge nimic, nu merge campania de informare a mamelor, nu merge aprovizionarea cu vaccin, nu merge cresterea liniara a fondurilor direct indreptate spre copil. Suntem singurul loc din lume in care nu se pot urmari banii din Sanatate. Ce observ este ca din gramada de bani, 6%, 5%, cat or fi, mie imi ajunge atat de putin incat rata mortalitatii din Romania este ultima din UE. Eu observ ca 51% din copiii din Romania sunt in limita de “dezastru economico-social”: avem cei mai saraci, cei mai prost ingrijiti si cei care mor cei mai mai multi”, a declarat lector univ. dr. Mihai Gafencu.
“Nu exista calitate fara competitie si nu e competitie fara privat. Romania este un stat mafiot”
“Legea aceea din 2012 pornea de la urmatoarele premise: in Romania avem un monopol, monopolul Casei de Asigurari de Sanatate, care e monopol de stat, cel mai daunator posibil dintre monopoluri, sub monopolul ala avem politizare, ca daca totu-i de stat, baietii din politica isi baga oamenii si cred ca nu-i un secret ca totu-i politizat pana la portar. Sub politizare, ca politizarea nu-i meritocratie, apare incompetenta, hotie, coruptie, risipa, proasta administrare si subfinantare probabil, dar pana sa ajungi acolo ai atat de multe defecte incat nici nu stii cat e subfinantarea, ca tu nu stii unde se duc banii”, a afirmat prof.dr. Virgil Paunescu, fost consilier prezidential, la evenimentul “Pro si contra vaccinarii”, organizat de Televiziunea Medicala.
“Toata lumea spune: zece ani in tara asta a fost dezastru, nu s-a stiut ce se face. Ba da, tot ce s-a facut, zece ani in care eu am fost, a fost sub deviza catorva principii: unul, nu exista calitate fara competitie si nu e competitie fara privat, inclusiv in Sanatate, al doilea lucru, Romania este un stat mafiot, fara niciun fel de discutii, din cauza politizarii excesive in principal, nu are nicio legatura cu meritocratia si intrebarea era: cine se poate opune statului mafiot si introduce statul de drept? Asta a fost o intrebare pe care noi ne-am pus-o acolo unde ne injura lumea. Raspunsurile erau asa: clasa politica? Nu, ea este cauza! Sistemul din spatele clasei politice, adica serviciile? Sunt cauza cauzei. Atunci cine? Doar economia de piata“, spunea prof.dr.Virgil Paunescu.
Avocat: “Puteti sa dati unui parinte o declaratie in care va asumati intreaga raspundere?”
Cati dintre dumneavoastra v-ati uitat pe un prospect al unui banal vaccin antigripal?, a intrebat av. Florin Kovacs.
“La reactii adverse posibile – durere de-a lungul unui nerv, anomalii de perceptie tactila, senzatie de cald-fierbinte, confuzie, ameteala, pierderea echilibrului, pierderea reflexelor, paralizia unei parti, a intregului corp… Or daca ai in prospect asa ceva si ti se intampla ceva cu acest copil, nici macar nu poti sa te duci intr-un proces pentru daune“.
De ce nu suntem in stare in 2015, a intrebat av. Florin Kovacs, sa producem vaccinul la care efectele secundare sa fie mult mai putine? “Nu se poate tehnic”, i s-a raspuns.
“Orice lege ar da orice ministru al sanatatii se bate cap in cap cu Constitutia. Sunt foarte multe legi care au fost declarate neconstitutionale. Legea drepturilor pacientului spune clar ca pot sa refuz orice procedura”, a enumerat directorul executiv al Centrului pentru Cercetare Legislativa si Apararea Drepturilor Femeii.
“Puteti sa dati unui parinte o declaratie in care va asumati intreaga raspundere ca, in urma vaccinarii, daca se intampla unul din efectele adverse, va asumati intreaga responsabilitate? Va spun eu ca n-o veti face! De ce? Instinctul dumneavoastra de conservare va spune ca in stuatia in care acel copil dobandeste autism, nu va sacificati cariera medicala”, s-a adresat avocatul medicilor prezenti, anuntand ca se vor inmulti cauzele de malpraxis. “Ma obligi sa fac ceva, inseamna ca discernamantul meu il anihilezi”, a spus el, adaugand: “Nu puteti sa ma convingeti ca aceste companii farmaceutice n-au un interes de a promova aceste vaccinuri si de a vedea care este reactia lor pe piata”.
Medic de familie: “Nu dorm linistita, nu stiu daca ma credeti!”
“Faceti un exercitiu de imaginatie si realizati ca aceasta discutie, la noi, in cabinet se poarta zilnic cu parintii. Ajutati-ne sa gasim argumente si pro, si contra. Ajutati-ne sa rezolvam aceasta problema, care nu este usor de rezolvat. Ati pus toata responsabilitatea vaccinarii pe umerii medicilor de familie“, au spus reprezentantii medicilor de familie la evenimentul “Pro si contra vaccinarii”, organizat de Televiziunea Medicala.
“Noi suntem oamenii cu acul in mana. Prin noi se face vaccinarea. Deci noi, practic, suntem responsabili. Oare suntem singurii responsabili pentru vaccinare si pentru ceea ce se intampla dupa? Sa stiti daca eu vaccinez dimineata, pana a doua zi nu dorm linistita, nu stiu daca ma credeti”, suna acest mesaj adresat factorilor de decizie din Romania. A urmat intrebarea: Nu cumva din cauza efectelor adverse? “Cum sa nu. Si din cauza lor”, a venit raspunsul.
GALERIE FOTO: