Un studiu realizat de cercetatorii americani de la Penn State College of Medicine arata ca problemele cu somnul ale copiilor pot avea repercursiuni si la maturitate.
Astfel, potrivit cercetarii publicate in revista Pediatrics, copiii care au dormit in medie sapte ore sau mai putin cand aveau aproximativ 9 ani aveau un risc de peste doua ori si jumatate mai mare de se confrunta cu insomnie la varsta medie de 24 de ani, in comparatie cu cei care au avut un somn normal cand au fost mici.
Participantii care au suferit de insomnie in timpul adolescentei, in medie la varsta de 16 ani, au avut un risc de cinci ori si jumatate mai mare ca simptomele lor sa se agraveze la maturitate, fata de adolescentii care cu un somn normal in copilarie.
Simptomele au persistat la 40% dintre participanti
“Pe baza studiilor noastre, simptomele de insomnie au persistat la aproximativ 40% dintre acesti copii de aproximativ 9 ani pana la atingerea varstei de 24 de ani”, a declarat Julio Fernandez-Mendoza, psiholog certificat in medicina comportamentala a somnului la Penn State College of Medicine, principalul autor al cercetarii.
Dupa o cercetare de mai bine de 20 de ani, in care cercetatorii au monitorizat somnul participantilor la studiu de la ora stingerii, intre orele 21:00 si 23:00, pana la 6-8 dimineata, rezultatele au aratat ca principala cauza este hiperexcitatia. Monitorizarea participantilor s-a facut cu ajutorul polisomnografiei, un test care inregistreaza undele cerebrale, nivelul de oxigen din sange, ritmul cardiac, respiratia si miscarile picioarelor si ochilor in timpul somnului.
“Unul dintre principalele cauze de insomnie este hiperexcitatia, inteleasa ca o dereglare biologica a simptomelor de stres si a centrilor creierului care controleaza trezirea”, a adaugat autorul studiului.
Recomandarile specialistilor
Din acest motiv, specialistii recomanda ca parintii sa fie atenti la problemele cu somnul ale copiilor lor si sa ii duca la consultatii si terapii de specialitate de la primele semne ale aparitiei insomniei. De asemenea, parintii sunt sfatuiti sa limiteze expunerea la tehnologie a copiilor si adolescentilor inainte de culcare, din cauza ca o astfel de solicitare inaintea somnului poate suprima productia de melatonina, un hormon important al somnului.
In acelasi timp, volumul mare al obligatiilor scolare reduce timpul pe care elevii il aloca somnului, ceea ce poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra sanatatii acestora. Ca sa preintampine astfel de probleme, unele scoli le permit copiilor sa inceapa cursurile mai tarziu.
Specialistii atrag atentia ca o rutina generala a somnului este importanta atat pentru copii, cat si pentru adultii tineri. Trebuie sa avem un program de somn constant, iar in incaperile in care dormim trebuie sa fie liniste, intuneric si o temperatura optima.
1 Comment
Pingback: Problemele legate de somn in copilarie pot avea efecte fizice si psihice la maturitate • VoxMedical | Viata si sanatate